Voedingsmiddelen om te vermijden bij reuma

28-06-2024

Mensen met een reumatische aandoening doen er alles aan om klachten zoveel mogelijk in bedwang te houden. Logisch, want de ziekte zorgt voor vaak hevige pijn en belemmert je om te leven zoals je wilt.

Met gezonde voeding zet je een goede stap. Hoewel er geen wondermiddelen bestaan, is het voor patiënten met reuma bevorderlijk om je aan de voedingsadviezen te houden.

Er is geen wetenschappelijk bewijs

Let er wel op dat er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs is dat bepaalde etenswaren de klachten en de ontwikkeling van reuma beïnvloeden. Dat komt mede doordat iedereen anders is en patiënten met reuma van persoon tot persoon anders reageren op voedingsmiddelen.

Wat wel is aangetoond is dat een gezond dieet extra belangrijk is wanneer je reuma hebt. Want je lichaam wordt door de ziekte al extra belast. Daarom is het advies aan reumapatiënten om zich te houden aan de voedingsvoorschriften.

Grotere kans op andere aandoeningen

Reuma is een chronische systeemziekte die het lichaam zwaar belast. Door de herhaaldelijke ontstekingen en de behandeling met corticosteroïden hebben reumapatiënten verhoogde kans op andere aandoeningen. Hart- en vaatziekten zijn daar een voorbeeld van. Er is veel onderzoek gaande om relaties met andere ziektes op te sporen. Voor patiënten met reuma is het van belang dat ze andere risicofactoren voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten zoveel mogelijk vermijden.

Overgewicht voorkomen bij reuma

Pijnlijke gewrichten en verminderde bewegingsvrijheid zijn kenmerkend voor reuma. Daarom is het belangrijk om er alles aan te doen om te voorkomen dat de gewrichten overbelast worden. Dat is alleen precies wat er gebeurt bij overgewicht. Je lichaam is te zwaar en daardoor krijgen je botten, spieren en gewrichten het extra te verduren. Dat verhoogt niet alleen de pijnklachten, want ook je bewegingsvrijheid wordt verder ingeperkt en dat leidt uiteindelijk weer tot een opstapeling van de klachten. Want als je minder beweegt, verbruik je minder energie en bestaat de kans dat je aankomt.

Voedingsmiddelen om te vermijden

Gezien de kans op andere aandoeningen en de complicaties van overgewicht is het voor reumapatiënten extra belangrijk om goed te letten op de algemene voedingsvoorschriften. Vermijd daarom voedingswaren met veel suiker en vet. Uiteindelijk is variatie het sleutelwoord voor gezonde voeding. Het is meer dan alleen letten op het aantal calorieën dat je dagelijks tot je neemt.

Voor veel mensen is het bijvoorbeeld een uitdaging om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente en 2 stuks fruit. Het is dan slim om op zoek te gaan naar alternatieve methodes om genoeg vitamines tot je te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens op https://happyjuicy.nl/ voor gezonde en 100% natuurlijke sapjes op basis van groente en fruit.

Advies van een medisch diëtist

Voor je begint met een specifiek dieet is het verstandig om dat eerst door te spreken met je huisarts. Specifieke diëten bevatten namelijk regelmatig te veel of te weinig van een bepaalde voedingsstof.

Het is goed mogelijk dat je arts je doorverwijst naar een medisch specialist. Je dagelijkse voeding wordt onder de loep genomen en stap voor stap doorgesproken. Samen gaan jullie op zoek naar het dieet dat voor jou het beste werkt.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.