Tips voor het verlichten van (hoge) spierspanning bij fibromyalgie

18-06-2024

Fibromyalgie is een complexe aandoening die het leven van miljoenen mensen beïnvloedt. Een van de vaak voorkomende symptomen is hoge spierspanning. Dit artikel verkent de relatie tussen fibromyalgie en spierspanning, en biedt praktische tips om hiermee om te gaan.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische aandoening gekenmerkt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid, en gevoeligheid op specifieke punten in het lichaam.

Hoge spierspanning als symptoom

Hoge spierspanning is een veelvoorkomend symptoom van fibromyalgie. Dit kan zich uiten in pijnlijke, stijve spieren en een gevoel van constante spanning. De spierspanning kan verergerd worden door stress, gebrek aan slaap, en lichamelijke inspanning. Dit maakt het belangrijk om manieren te vinden om spieren te ontspannen en stress te verminderen.

Hoe hoge spierspanning te verminderen

Het verminderen van spierspanning bij fibromyalgie kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende technieken die kunnen helpen:

  1. Stretching en lichte oefeningen: Regelmatig strekken kan helpen om spieren te ontspannen en spanning te verminderen. Lichte oefeningen zoals yoga of tai chi zijn ook effectief om de flexibiliteit te vergroten en stress te verminderen.
  2. Warmtetherapie: Het gebruik van warmte, zoals warme baden, verwarmingskussens of warme kompressen, kan helpen om gespannen spieren te ontspannen en pijn te verlichten.
  3. Massages: Regelmatige massages kunnen de bloedsomloop verbeteren en spierspanning verminderen. Een professionele masseur met ervaring in het werken met fibromyalgiepatiënten kan het beste helpen.
  4. Stressmanagement: Stress verergert vaak de symptomen van fibromyalgie. Het beoefenen van mindfulness, meditatie, of diepe ademhalingstechnieken kan helpen om stress te verminderen en daarmee de spierspanning.

Het belang van een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl speelt een cruciale rol in het beheer van fibromyalgie en hoge spierspanning. Hier zijn enkele tips om uw levensstijl te verbeteren:

  • Gezond eten: Een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen kan helpen om ontstekingen te verminderen en de algemene gezondheid te verbeteren.
  • Voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van spieren en het verminderen van pijn. Zorg voor een regelmatig slaapschema en een rustige slaapomgeving.
  • Hydratatie: Voldoende water drinken helpt om spieren gehydrateerd te houden en kan spierspanning verminderen.

Professionele hulp en behandeling

Als zelfzorgmaatregelen niet voldoende zijn, kan professionele hulp noodzakelijk zijn. Fysiotherapie, cognitieve gedragstherapie en medicatie kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van de symptomen van fibromyalgie en het beheersen van spierspanning.

Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan een persoonlijk oefenprogramma ontwikkelen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten.

Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT kan helpen bij het aanpakken van de mentale aspecten van chronische pijn en stress, en kan effectieve copingstrategieën bieden.

Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen van fibromyalgie. Deze omvatten pijnstillers, antidepressiva en anti-epileptica. Het is belangrijk om met een arts te overleggen welke medicijnen geschikt zijn.

Conclusie

Fibromyalgie en hoge spierspanning kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven, maar met de juiste benadering en behandelingen is het mogelijk om de symptomen te beheersen. Door een combinatie van zelfzorg, een gezonde levensstijl en professionele hulp kunnen mensen met fibromyalgie een betere kwaliteit van leven bereiken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en verschillende technieken te proberen om te ontdekken wat het beste werkt voor uw lichaam en situatie.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.