Hart- en vaatziekten bij reuma

19-06-2024

Hart- en vaatziekten worden vaak geassocieerd met factoren zoals hoge bloeddruk, roken en obesitas. Minder bekend is het verband tussen hart- en vaatziekten en reumatische aandoeningen. Mensen met reuma hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen.

Reumatoïde artritis en hartziekten

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aanvalt, wat leidt tot pijn en ontsteking. Uit onderzoek blijkt dat mensen met RA twee keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten als de algemene bevolking. De chronische ontsteking die kenmerkend is voor RA kan de wanden van de bloedvaten beschadigen en atherosclerose bevorderen, wat het risico op hartaanvallen en beroertes verhoogt.

Bovendien hebben mensen met RA vaak hogere niveaus van C-reactief proteïne (CRP), een marker voor ontsteking die in verband wordt gebracht met hartziekten. Het beheren van ontsteking bij RA kan dus niet alleen gewrichtsschade beperken, maar ook hartproblemen voorkomen.

Systemische lupus erythematosus en cardiovasculaire risico’s

Systemische lupus erythematosus (SLE), vaak simpelweg lupus genoemd, is een andere auto-immuunziekte die niet alleen de gewrichten, maar ook de huid, nieren, hersenen en het hart kan aantasten. Mensen met SLE hebben een aanzienlijk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zelfs op jonge leeftijd. Dit komt door de combinatie van chronische ontsteking en de neiging van lupus om bloedstolsels te vormen.

Lupus kan ook leiden tot vasculitis, een ontsteking van de bloedvaten, wat verdere schade aan het cardiovasculaire systeem kan veroorzaken. De behandeling van lupus omvat vaak het gebruik van corticosteroïden, die zelf ook een risico op hartziekten kunnen vergroten.

Spondylitis ankylopoetica en hartproblemen

Spondylitis ankylopoetica (SA) is een vorm van reuma die vooral de wervelkolom aantast en kan leiden tot verstijving en pijn in de rug. Hoewel SA vooral bekend staat om zijn effect op de wervelkolom, kunnen patiënten ook hartproblemen ontwikkelen. Een van de belangrijkste complicaties is aortitis, een ontsteking van de aorta, de grootste slagader in het lichaam.

Aortitis kan leiden tot aorta-insufficiëntie, waarbij de aortaklep niet goed sluit en bloed teruglekt naar het hart. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartfalen als het niet wordt behandeld. Regelmatige controle en vroege interventie zijn cruciaal voor het beheren van deze risico’s bij mensen met SA.

Artritis psoriatica en cardiovasculaire gezondheid

Artritis psoriatica is een vorm van artritis die voorkomt bij mensen met psoriasis, een huidziekte. Net als andere vormen van reuma gaat artritis psoriatica gepaard met systemische ontsteking, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Studies hebben aangetoond dat mensen met artritis psoriatica een verhoogd risico hebben op hartaanvallen en beroertes, vergelijkbaar met dat van mensen met RA.

Behandeling van artritis psoriatica richt zich vaak op het verminderen van ontsteking en het beheersen van huid- en gewrichtssymptomen. Door de ontsteking te beheersen, kan ook het risico op hartproblemen worden verminderd.

Jicht en cardiovasculaire risico’s

Jicht is een pijnlijke vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Hoewel het vaak wordt gezien als een ziekte die alleen de gewrichten aantast, zijn mensen met jicht ook vatbaar voor hart- en vaatziekten. De aanwezigheid van jicht is een sterke indicator voor verhoogde cardiovasculaire risico’s, waaronder hartaanvallen en beroertes.

Een mogelijk mechanisme is de rol van urinezuur in de bevordering van oxidatieve stress en ontsteking, wat bijdraagt aan atherosclerose. Het beheer van jicht door middel van dieet, medicatie en levensstijlveranderingen kan helpen om zowel gewrichtspijn als hartziekten te voorkomen.

Preventie en behandeling

Het is duidelijk dat er een sterk verband bestaat tussen verschillende vormen van reuma en hart- en vaatziekten. Om de risico’s te verminderen, is het belangrijk voor mensen met reuma om regelmatig hun hartgezondheid te laten controleren en ontstekingen goed te beheren. Dit kan door middel van medicatie, een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van roken.

Artsen zouden ook alert moeten zijn op de verhoogde cardiovasculaire risico’s bij reumapatiënten en proactief moeten werken aan zowel de behandeling van reuma als de preventie van hart- en vaatziekten. Door deze gecombineerde aanpak kunnen de levenskwaliteit en de levensverwachting van mensen met reuma aanzienlijk verbeteren.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.