Is een peesontsteking altijd reuma?

21-05-2024

Peesontstekingen zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het is belangrijk om de relatie met reuma te begrijpen en te weten of een peesontsteking altijd een teken is van reuma.

Wat is tendinitis?

Tendinitis, ook bekend als peesontsteking, is een aandoening waarbij de pees ontstoken raakt, meestal als gevolg van overbelasting, letsel of herhaalde bewegingen. Deze ontsteking veroorzaakt pijn, zwelling en soms roodheid rond het aangetaste gebied. Veelvoorkomende locaties voor tendinitis zijn de schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel.

Tendinopathie en tendinose

Naast tendinitis zijn er nog andere termen die vaak in verband worden gebracht met peesaandoeningen: tendinopathie en tendinose. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende betekenissen en implicaties voor de behandeling en het herstel.

Wat is tendinopathie?

Tendinopathie is een overkoepelende term die wordt gebruikt om elke aandoening van de pees te beschrijven. Dit kan zowel ontstekingsgerelateerde problemen, zoals tendinitis, als niet-ontstekingsgerelateerde problemen omvatten. Tendinopathie kan worden veroorzaakt door overbelasting, herhaalde bewegingen of een plotselinge toename van activiteit. Het is een breed begrip dat alle pathologische veranderingen in de pees omvat, ongeacht of er sprake is van ontsteking of degeneratie.

Wat is tendinose?

Tendinose is een specifieke vorm van tendinopathie die duidt op degeneratieve veranderingen in de pees. In tegenstelling tot tendinitis, waarbij ontsteking centraal staat, is tendinose gekarakteriseerd door chronische degeneratie van de peesvezels. Bij tendinose treden er veranderingen op zoals:

  • Verdikking van de pees: Dit is een reactie op chronische stress en overbelasting, waarbij de peesvezels dikker en stugger worden.
  • Littekens en vezelachtige veranderingen: Door herhaaldelijke schade en onvoldoende genezing kan littekenweefsel ontstaan, wat de peesstructuur verandert.
  • Afbraak van collageenvezels: Collageen, het hoofdbestanddeel van pezen, wordt minder georganiseerd en sterk, wat leidt tot een verminderde functie en verhoogde kwetsbaarheid voor verdere schade.

Tendinose ontwikkelt zich vaak geleidelijk en kan maanden tot jaren duren om zich volledig te manifesteren. Het komt meestal voor bij oudere volwassenen of bij mensen die langdurig dezelfde bewegingen uitvoeren, zoals atleten of mensen met fysiek veeleisende banen.

Is een peesontsteking altijd reuma?

Het is belangrijk om te begrijpen dat een peesontsteking niet altijd een teken is van reuma. Terwijl reumatoïde artritis (een vorm van reuma) gewrichtsontsteking veroorzaakt, kan het ook peesontstekingen veroorzaken als gevolg van ontsteking rond de gewrichten. Echter, niet alle peesontstekingen worden veroorzaakt door reuma. Veel voorkomende oorzaken zijn overbelasting, blessures, leeftijdgerelateerde degeneratie en andere medische aandoeningen zoals jicht of diabetes.

Behandeling en preventie

De behandeling van peesontstekingen omvat rust, het vermijden van activiteiten die de aandoening verergeren, het toepassen van ijs, fysiotherapie en in sommige gevallen medicijnen zoals ontstekingsremmers. Preventie omvat het geleidelijk opbouwen van activiteiten, het gebruik van ergonomische technieken, het dragen van geschikt schoeisel en het versterken van spieren rond de aangetaste pees.

Een peesontsteking in verschillende lichaamsdelen

Peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking in de schouder (schoudertendinitis) is een veelvoorkomende aandoening, vaak veroorzaakt door overbelasting of letsel. Symptomen zijn pijn, zwakte en beperkte bewegingsvrijheid. Behandeling omvat rust, ijs, ontstekingsremmers en fysiotherapie.

Tendinitis calcarea

Tendinitis calcarea, of kalkafzettingstendinitis, is een specifieke vorm waarbij calciumafzettingen in de pezen rond de schouder ontstaan, wat hevige pijn en stijfheid veroorzaakt. De exacte oorzaak is onbekend, maar veroudering en chronische peesbelasting spelen een rol. Symptomen zijn scherpe pijn, vooral ’s nachts, en beperkte beweging.

Diagnose gebeurt via lichamelijk onderzoek en beeldvorming zoals röntgenfoto’s. Behandelingen omvatten rust, pijnstillers, fysiotherapie, shockwave-therapie en in ernstige gevallen chirurgie.

Beide aandoeningen vereisen een aangepaste behandelingsaanpak voor effectief herstel en verbetering van de levenskwaliteit.

Peesontsteking in de voet

Een peesontsteking in de voet kan verschillende pezen treffen, waaronder de plantaire pees (plantaire fasciitis) en de achillespees. Dit veroorzaakt pijn, vooral bij het lopen of rennen. Oorzaken zijn overbelasting, slechte schoenen en verkeerde looptechniek. Behandeling bestaat uit rust, ijs, ontstekingsremmers en fysiotherapie. Specifieke oefeningen en stretchen helpen de flexibiliteit en kracht van de pezen te herstellen, wat essentieel is voor een volledig herstel en het voorkomen van toekomstige blessures.

Peesontsteking zijkant voet

Een peesontsteking aan de zijkant van de voet, vaak veroorzaakt door overbelasting, slechte schoenen of plotselinge bewegingen, leidt tot pijn en zwelling. Dit type tendinitis treft meestal de peroneale pezen die langs de buitenkant van de enkel lopen. Symptomen zijn pijn bij het lopen, stijfheid en zwelling aan de buitenkant van de voet. Behandeling omvat rust, ijs, ontstekingsremmers en soms fysiotherapie om de pezen te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

Quervain tendinitis

Quervain tendinitis, ook bekend als De Quervain’s tenosynovitis, is een pijnlijke aandoening waarbij de pezen aan de duimzijde van de pols ontstoken raken. Deze ontsteking treedt vaak op door herhaalde hand- en polsbewegingen, zoals bij tillen, knijpen of wringen. Symptomen zijn pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols, en een gevoel van knarsen bij het bewegen van de duim. Behandeling omvat rust, het vermijden van belastende activiteiten, ijs, ontstekingsremmende medicijnen en soms spalken of fysiotherapie.

Peesontsteking duim

Een peesontsteking in de duim kan zich ook voordoen buiten Quervain tendinitis, vaak door overbelasting of repetitieve bewegingen. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en stijfheid in de duim en pols, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijk worden. Behandeling bestaat uit rust, ijs, ontstekingsremmers en specifieke oefeningen of fysiotherapie om de pezen te versterken en de mobiliteit te herstellen. In ernstige gevallen kan een corticosteroïde-injectie of zelfs een operatie nodig zijn om verlichting te bieden.

Peesontsteking in de pols

Een peesontsteking in de pols kan verschillende pezen treffen, zoals de flexor- en extensorpezen die de hand en pols bewegen. Dit kan worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen, letsel of onderliggende aandoeningen zoals artritis. Symptomen zijn pijn, zwelling en verminderde beweeglijkheid in de pols en hand. Behandeling omvat rust, immobilisatie met een spalk, ijs, ontstekingsremmende medicijnen en fysiotherapie. In sommige gevallen kan een corticosteroïde-injectie of chirurgische ingreep nodig zijn om de ontsteking te verminderen en het herstel te bevorderen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en gepaste behandelingsopties.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.