Manuele therapie bij reumatische klachten

18-06-2024

Manuele therapie, een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie, biedt innovatieve en effectieve manieren om reumaklachten te verlichten.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie richt zich op de behandeling van gewrichtsproblemen en bewegingsbeperkingen door middel van handmatige technieken. Therapeuten gebruiken hun handen om gewrichten te mobiliseren, spieren te masseren en weefsels te manipuleren. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van pijn, maar verbetert ook de functie en mobiliteit van de gewrichten.

De voordelen van manuele therapie bij reuma

  1. Pijnverlichting en vermindering van ontsteking: Manuele therapie helpt bij het verminderen van pijn door directe manipulatie van de aangetaste gewrichten en weefsels. Technieken zoals mobilisatie en zachte manipulaties kunnen ontstekingen verminderen, waardoor de druk op de zenuwen afneemt en de pijn afneemt. Dit resulteert in een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit voor reumapatiënten.
  2. Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit: Reuma kan leiden tot stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid in de gewrichten. Manuele therapie helpt deze beperkingen te verminderen door de gewrichten te mobiliseren en de spieren te rekken. Dit verbetert niet alleen de mobiliteit, maar helpt ook om dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren.
  3. Spierontspanning en stressvermindering: De pijn en ongemakken van reuma kunnen leiden tot gespannen spieren en verhoogde stressniveaus. Massage- en ontspanningstechnieken binnen de manuele therapie helpen om de spieren te ontspannen en de algehele stress te verminderen. Dit bevordert niet alleen fysieke ontspanning maar heeft ook een positieve invloed op de mentale gezondheid van de patiënt.
  4. Verbeterde bloedcirculatie: Door specifieke manipulaties en massages verbetert manuele therapie de bloedcirculatie in de aangedane gebieden. Betere doorbloeding zorgt voor een efficiëntere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de gewrichten en spieren, wat het genezingsproces bevordert en verdere beschadiging helpt voorkomen.
  5. Ondersteuning bij houding en ergonomie: Veel reumapatiënten hebben moeite met het handhaven van een goede houding door pijn en stijfheid. Manuele therapeuten geven advies en leren patiënten hoe ze hun houding kunnen verbeteren en ergonomische principes kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Dit helpt om overbelasting van gewrichten te voorkomen en verdere complicaties te minimaliseren.

Een holistische benadering

Manuele therapie biedt een holistische benadering van de behandeling van reuma door niet alleen te focussen op de symptomen, maar ook op de onderliggende oorzaken van de klachten. Door samen te werken met reumatologen, ergotherapeuten en andere zorgprofessionals, kan een manueel therapeut een gepersonaliseerd behandelplan ontwikkelen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

Innovatieve technieken in manuele therapie

De wereld van manuele therapie blijft zich ontwikkelen, met nieuwe technieken en benaderingen die voortdurend worden geïntroduceerd. Enkele van de nieuwste innovaties zijn:

  • Dry needling: Deze techniek maakt gebruik van fijne naalden om triggerpoints in spieren te ontspannen en pijn te verminderen.
  • Myofasciale release: Gericht op het losmaken van verklevingen in de fascia (bindweefsel) om de mobiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.
  • Functional integrative therapy: Een combinatie van manuele technieken met functionele oefeningen om de algehele lichaamsfunctie te verbeteren.

Conclusie

Manuele therapie biedt een vernieuwende en effectieve benadering voor het verlichten van reumatische klachten. Door een combinatie van pijnverlichting, verbeterde mobiliteit, spierontspanning en holistische zorg, helpt manuele therapie patiënten om een betere kwaliteit van leven te bereiken. Met de voortdurende ontwikkeling van nieuwe technieken blijft manuele therapie een waardevolle en dynamische optie voor de behandeling van reuma.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.