Vergoeding reuma basisverzekering – Dit verandert er in 2025

24-09-2024

Vraag je je af hoe het zit met de vergoeding van reuma door je zorgverzekering? Goed nieuws! De basisverzekering dekt veel behandelingen voor reuma, zoals medicijnen, fysiotherapie en specialistische zorg.

Heb je meer zorg nodig, zoals alternatieve behandelingen of extra fysiotherapie? Kies dan voor een aanvullende verzekering.

Wat wordt vergoed?

Reuma veroorzaakt pijn en stijfheid in je gewrichten, vaak door problemen met het bindweefsel en ontstekingen (inflammatie). Reumatoïde artritis (RA) en artrose zijn veelvoorkomende aandoeningen. Reumatologie is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met deze aandoeningen.

Op dit moment vergoedt de basisverzekering vooral medicatie en een beperkt aantal fysiotherapiebehandelingen. Na de twintigste behandeling krijg je pas een vergoeding, en er is een maximum aan het totale aantal behandelingen.

Reuma vergoedingen 2025, wat verandert er?

Eindelijk is het zover: vanaf 1 januari 2025 vergoedt de basisverzekering langdurige oefentherapie voor mensen met ernstige reumatoïde artritis. Dit is een enorme meevaller voor mensen die zonder hulp grote moeite hebben met dagelijkse activiteiten zoals lopen en zichzelf verzorgen. De vergoeding geldt vanaf de eerste behandeling, zonder limiet aan het aantal behandelingen. Onderzoek gefinancierd door ReumaNederland en het KNGF laat zien dat langdurige fysiotherapie goed helpt bij ernstige vormen van deze auto-immuunziekte.

Reuma vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen

Wil je een vergoeding voor extra fysiotherapie of andere behandelingen voor reuma? Dan is een aanvullende verzekering een goed idee. Veel zorgverzekeraars bieden pakketten die meer behandelingen vergoeden dan de basisverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor extra fysiotherapie of alternatieve therapieën, zoals acupunctuur of ergotherapie.

De vergoedingen verschillen per verzekeraar. Je zorgverzekering vergelijken via Geld.nl is een handige manier om een goed beeld te krijgen van de beste opties voor jouw situatie.

Eigen risico, eigen bijdrage en verwijzing

Bovendien heb je bij de vergoeding van reuma te maken met je eigen risico. Dit betekent dat je de eerste zorgkosten tot een bepaald bedrag zelf betaalt. Voor sommige behandelingen, zoals medicijnen of fysiotherapie, geldt ook een eigen bijdrage.

Daarnaast heb je vaak een verwijzing nodig van je huisarts of reumatoloog om deze zorg vergoed te krijgen. Informeer dus altijd eerst of een verwijzing nodig is.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.