Waarom je streefgewicht halen nog belangrijker is bij reuma

28-06-2024

Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Dat is op zich al zorgwekkend, want overgewicht is de veroorzaker van tal van gezondheidsproblemen. Voor mensen met een reumatische aandoening is het nog belangrijker om niet te zwaar te zijn.

Minder klachten door een gezond lichaamsgewicht

Reumatische aandoeningen tasten de gewrichten aan. Iemand die overgewicht heeft belast zijn of haar gewrichten systematisch overmatig. Hierdoor krijgen de gewrichten het dubbel te verduren. Een gezond gewicht draagt daarom bij om de pijnklachten voor een deel te verminderen. Bovendien leidt overgewicht tot andere aandoeningen. Met name de kans op hart- en vaatziekten is ernstig verhoogd bij zwaarlijvigheid.

Medicatie dat tot overgewicht leidt

Corticosteroïden zoals prednison zijn nog altijd een vast onderdeel van de behandeling van reuma bij veel patiënten. Een bijwerking van dit immuunsysteem onderdrukkende medicijn is sneller aankomen. De behandeling van reuma op zich heeft wat dat betreft dus een tegenstrijdig effect. Want door de gewichtstoename nemen de pijnklachten alleen maar verder toe.

Medicijnen slaan minder goed aan bij overgewicht

Er is wetenschappelijk bewijs dat medicijnen tegen reuma minder goed werken bij patiënten met overgewicht. Het betreft overigens niet alleen pijnmedicatie. Want ook medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken lijken minder goed te functioneren. Dat komt mede door het verband tussen de activiteit van vetcellen en het immuunsysteem. Zo zijn de ontstekingswaardes in het bloed bij mensen met reuma en overgewicht hoger dan bij reumapatiënten met een gezond lichaamsgewicht als ze dezelfde behandeling krijgen.

Reuma is een aanleiding voor overgewicht

De klachten van reuma zijn dus erger wanneer iemand te zwaar is. Maar dat is niet het enige probleem. Want oorzaak en gevolg werken in dit geval twee kanten op. Reuma leidt tot hevige pijnklachten in de gewrichten, vooral als je ze gebruikt. Daarom is de ziekte voor veel patiënten juist een reden om zo weinig mogelijk te bewegen. Dat is begrijpelijk, want de pijn bij reuma is ernstig en in veel gevallen ondraaglijk. Daarom zijn er therapieën om in beweging te blijven terwijl bepaalde gewrichten zo veel mogelijk ontlast worden. Welke apparaten daarvoor geschikt zijn verschilt van patiënt tot patiënt. Want reumatische aandoeningen verschijnen weliswaar vaak in herkenbare patronen, er is altijd nog veel onderscheid tussen patiënten waar te nemen.

Gevolgen voor het mentale welzijn

Reuma leidt in eigenlijk alle gevallen tot een verlies van mobiliteit. Patiënten zijn in mindere mate in staat om de dingen te doen die ze leuk vinden. Ze hebben minder sociaal contact en daardoor bestaat de kans dat ze in een isolement terechtkomen. Alledaagse activiteiten zoals naar de supermarkt gaan kost al veel meer moeite. In combinatie met de chronische pijn leidt dat tot depressieve gevoelens en een negatief zelfbeeld. Overgewicht zorgt ervoor dat deze gedachten en emoties alleen maar verergeren.

Een gezond lichaamsgewicht is dus belangrijker voor patiënten met reuma. Tegelijkertijd is het door verminderde mobiliteit minder makkelijk om af te vallen. Het aanpassen van je levensstijl en eetpatroon is sowieso al een hele opgave. Lees meer informatie en ontdek praktische adviezen voor gezonder eetgewoontes.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.