Wat is de ziekte van Lyme?

10-06-2024

De ziekte van Lyme, ook bekend als borreliose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen op mensen door de beet van geïnfecteerde teken. De ziekte is vernoemd naar de stad Lyme in Connecticut, waar de eerste gevallen in de jaren zeventig werden ontdekt. Hoewel de ziekte wereldwijd voorkomt, komt ze het meest voor in Europa en Noord-Amerika. De ziekte van Lyme kan leiden tot een breed scala aan symptomen en kan, indien onbehandeld, ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hoe krijg je de ziekte van Lyme?

De belangrijkste manier waarop de ziekte van Lyme wordt overgedragen, is door de beet van een geïnfecteerde teek. Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van zoogdieren, vogels en soms reptielen. Ze komen veel voor in bossen, grasrijke gebieden en tuinen. Wanneer een teek zich vastbijt in de huid van een mens, kan ze de Borrelia-bacterie overdragen.

Het is belangrijk om te weten dat niet elke tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme. Alleen teken die zijn geïnfecteerd met de Borrelia-bacterie vormen een risico. De kans op infectie neemt toe naarmate de teek langer op de huid blijft zitten. Daarom is het cruciaal om een tekenbeet snel te herkennen en de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Symptomen van de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kent een breed scala aan symptomen die in verschillende stadia kunnen optreden. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen verschillende lichaamsdelen aantasten. Het herkennen van deze symptomen is essentieel voor een tijdige diagnose en behandeling.

Vroege symptomen van een tekenbeet

In het vroege stadium, meestal binnen 3 tot 30 dagen na een tekenbeet, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Erythema migrans (EM): Een rode, ringvormige huiduitslag die zich uitbreidt vanaf de plaats van de tekenbeet. Dit wordt vaak beschouwd als het meest kenmerkende symptoom van de ziekte van Lyme.
 • Griepachtige symptomen: Koorts, koude rillingen, hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, en gezwollen lymfeklieren.

Latere symptomen

Als de ziekte van Lyme niet wordt behandeld, kunnen de bacteriën zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat leidt tot ernstigere symptomen. Deze kunnen maanden tot jaren na de infectie optreden:

 • Neurologische problemen: Zenuwpijn, meningitis, gezichtsverlamming (verlamming van de gezichtsspieren) en geheugenproblemen.
 • Gewrichtsproblemen: Ernstige gewrichtspijn en zwelling, meestal in de knieën.
 • Hartproblemen: Onregelmatige hartslag (Lyme-carditis).
 • Oogproblemen: Ontsteking van de oogzenuw.

Ziekte van Lyme symptomen na jaren

Sommige mensen ervaren symptomen van de ziekte van Lyme pas jaren na de infectie. Dit staat bekend als chronische Lyme-borreliose of post-treatment Lyme disease syndrome (PTLDS). De symptomen kunnen langdurig en invaliderend zijn, waaronder:

 • Chronische vermoeidheid: Aanhoudende vermoeidheid die het dagelijks functioneren belemmert.
 • Cognitieve problemen: Problemen met concentratie, kortetermijngeheugenverlies en verwarring.
 • Gewrichts- en spierpijn: Aanhoudende pijn die kan verergeren bij inspanning.
 • Slaapproblemen: Moeite met inslapen of doorslapen.

Diagnose en behandeling

Het diagnosticeren van de ziekte van Lyme kan uitdagend zijn vanwege de brede en niet-specifieke symptomen. Er zijn echter enkele stappen die kunnen helpen bij de diagnose:

Lyme test

Een bloedtest kan helpen bij het detecteren van antilichamen tegen de Borrelia-bacterie. De meest voorkomende tests zijn de ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) en de Western blot-test. Het is belangrijk om te weten dat deze tests mogelijk geen vroege infectie detecteren, omdat het enige tijd duurt voordat het lichaam antilichamen aanmaakt.

Ziekte van lyme symptomen checklist

Een symptomen checklist kan helpen bij het identificeren van mogelijke Lyme-infecties. Hier zijn enkele vragen die op zo’n checklist kunnen staan:

 • Heb je een tekenbeet gehad?
 • Heb je een ringvormige uitslag op je huid opgemerkt?
 • Ervaar je griepachtige symptomen zonder duidelijke oorzaak?
 • Heb je onverklaarbare gewrichts- of spierpijn?
 • Heb je neurologische symptomen zoals gezichtsverlamming of zenuwpijn?

Als je op meerdere vragen “ja” hebt geantwoord, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor verdere evaluatie.

Behandeling

De ziekte van Lyme wordt meestal behandeld met antibiotica. In de vroege stadia kan een korte kuur van orale antibiotica (meestal 2 tot 4 weken) voldoende zijn om de infectie te genezen. In latere stadia of bij ernstige symptomen kunnen intraveneuze antibiotica nodig zijn.

Voorkomen van de ziekte van Lyme

Preventie is de beste manier om de ziekte van Lyme te vermijden. Hier zijn enkele tips om tekenbeten te voorkomen:

 • Vermijd tekenrijke gebieden: Blijf op paden en vermijd hoog gras en struikgewas.
 • Draag beschermende kleding: Draag lange mouwen, lange broeken en stop je broek in je sokken.
 • Gebruik insectenwerende middelen: Breng een insectenwerend middel met DEET aan op blootgestelde huid en kleding.
 • Controleer op teken: Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren regelmatig op teken, vooral na buitenactiviteiten.
 • Verwijder teken snel en veilig: Gebruik een pincet om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en trek voorzichtig en gelijkmatig. Reinig de beetplek grondig met alcohol of zeep en water.

Leven met de ziekte van lyme

Het leven met de ziekte van Lyme kan uitdagend zijn, vooral als de symptomen chronisch worden. Hier zijn enkele tips om om te gaan met de ziekte:

Zoek medische hulp

Raadpleeg regelmatig je arts en volg het voorgeschreven behandelplan. Het opvolgen van medische adviezen is cruciaal voor het beheersen van de ziekte.

Leef een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan helpen bij het verbeteren van je algemene welzijn en het verminderen van symptomen. Dit omvat een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende rust.

Ondersteuning en begrip

Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij familie, vrienden of lotgenoten. Het delen van ervaringen en tips kan helpen bij het omgaan met de dagelijkse uitdagingen van de ziekte.

Conclusie

De ziekte van Lyme is een ernstige aandoening die, indien onbehandeld, kan leiden tot langdurige en invaliderende symptomen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s, symptomen en preventiemaatregelen om een infectie te voorkomen of tijdig te behandelen. Door jezelf goed te informeren en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op een tekenbeet en de ziekte van Lyme aanzienlijk verkleinen. Als je denkt dat je mogelijk bent blootgesteld aan de ziekte van Lyme, aarzel dan niet om medische hulp te zoeken en een Lyme test te overwegen. Het vroegtijdig herkennen en behandelen van de ziekte kan het verschil maken tussen een snel herstel en langdurige gezondheidsproblemen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.