Wat is het antifosfolipiden syndroom?

06-11-2024

Dit minder bekende syndroom, ook wel bekend als het Hughes Syndroom, kan grote invloed hebben op het dagelijks leven en zelfs op zwangerschappen.

Wat is het antifosfolipiden syndroom (APS)?

APS of het antifosfolipiden syndroom, ook wel Hughes Syndroom genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen fosfolipiden. Het is een type vet dat belangrijk is voor de bloedstolling. Hierdoor kunnen ongewenste bloedklonters ontstaan, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Mensen met het antifosfolipiden syndroom hebben vaak afwijkende aptt-waarden, een indicator voor problemen met bloedstolling.

Lees ook: wat is lupus erythematodes?

De symptomen van Antifosfolipidensyndroom

Symptomen van APS kunnen variëren. De meest voorkomende zijn:

  • Bloedklonters in aderen en slagaders
  • Zwangerschapscomplicaties, zoals miskramen of vroeggeboortes
  • Huiduitslag
  • Neurologische problemen, zoals migraine of zelfs beroertes

“Maar liefst ruim 40% van de patiënten presenteert zich ten tijde van de diagnosestelling
met één of meerdere dermatologische manifestaties. Dermatologen kunnen hierdoor een grote rol spelen in het herkennen en diagnostiseren van een antifos-folipidensyndroom.”
Aldus Dr. W.P Arnold – Ziekenhuis Gelderse Vallei, afdeling Dermatologie: https://nvdv.nl/storage/app/media/NTvDV%202014-08.pdf

De symptomen kunnen soms wellicht verwarrend zijn, vooral omdat ze ook voorkomen bij andere aandoeningen.

Heeft u zich ooit afgevraagd of deze symptomen op iets anders kunnen wijzen?

Zwangerschap en antifosfolipidensyndroom

Een belangrijke complicatie van het antifosfolipiden syndroom is de impact op zwangerschap. Vrouwen met APS hebben een hoger risico op miskramen, vroeggeboorte, en andere complicaties. Dit komt door de verhoogde kans op bloedklonters die de bloedtoevoer naar de placenta kunnen beïnvloeden. Daarom is het essentieel dat vrouwen met antifosfolipidensyndroom zwangerschap zorgvuldig plannen en begeleiden onder medische supervisie.

Ook interessant om te lezen: immunotherapie tegen reuma!

Wat betekent aptt-waarde bij APS?

De aptt-waarde, oftewel geactiveerde partiële tromboplastinetijd, is een belangrijke bloedtest die wordt gebruikt bij de diagnose van APS. Bij mensen met het antifosfolipiden syndroom is deze waarde vaak afwijkend, wat wijst op problemen met bloedstolling. Dit is een belangrijke indicator voor artsen om APS te detecteren en te monitoren.

“Toen ik de diagnose antifosfolipiden syndroom kreeg, was ik best geshockt. Ik was net zwanger en de vreugde maakte al snel plaats voor bezorgdheid. Naast mijn diagnose reuma kreeg ik te horen dat de zwangerschap risico’s met zich meebracht door APS. Samen met mijn artsen hebben we een plan gemaakt om zowel mijn reuma als mijn APS te beheren. Dankzij de regelmatige controle van mijn aptt-waarden kon ik mijn zwangerschap gelukkig volbrengen zonder ernstige complicaties. Deze ervaring heeft mijn kijk op mijn gezondheid totaal veranderd.”

Hoe APS te behandelen?

Behandeling van APS richt zich op het verminderen van het risico op bloedklonters. Veelgebruikte behandelingen zijn:

  • Bloedverdunners zoals aspirine of heparine
  • Gezonde levensstijl met beweging en een gebalanceerd dieet
  • Regelmatige controle van aptt-waarden om risico’s tijdig te signaleren

Heeft u ervaring met APS of andere auto-immuunziektes? Wat zijn uw tips voor anderen?

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.