Welke voedingsmiddelen kunnen reuma klachten verminderen?

12-06-2024

Heb jij in het dagelijks leven te maken met reumatische klachten? Dit kan de kwaliteit van je leven drastisch verminderen. Waarschijnlijk gebruik je medicatie om de klachten van reumatoïde artritis te verminderen, maar wist je dat jouw leefstijl ook veel invloed heeft? In dit artikel kijken we naar welke invloed voeding op reuma heeft!

Wat is reumatoïde artritis?

Reuma, in dit geval reumatoïde artritis, is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat je afweersysteem niet werkt zoals zou moeten. Het ziet goede lichaamscellen namelijk aan voor kwaadaardige indringers en probeert deze op te ruimen. Je wordt als het ware aangevallen door je eigen lichaam. Dit zorgt ervoor dat je last krijgt van pijnlijke ontstekingen in je gewrichten, pezen en spieren.

De relatie tussen reuma en voeding

Hoewel er al veel onderzoek is gedaan naar de relatie tussen reuma en voeding, zijn er nog maar weinig concrete bevindingen over specifieke voedingsmiddelen. Er zijn echter wel een aantal voedingsstoffen waarvan we weten dat ze de reuma klachten kunnen verminderen. Dit zijn:

  • Vette vis (omega 3 vetzuren)
  • Vitamine D
  • Vitaminesupplementen

Vette vis werkt ontstekingsremmend

Uit onderzoeken blijkt dat de onverzadigde vetten in vis, ook wel bekend als Omega-3 vetzuren, een ontstekingsremmend effect hebben. Door minimaal twee maal per week vette vis te eten, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Lust je geen vis? Dan kun je ervoor kiezen om visoliecapsules binnen te krijgen. Richt je dan op een dagelijkse inname van 450 mg visvetzuren.

Heb jij veel last van je reumatische ontstekingen? Dan kan het een klein positief effect hebben om vaker vis te eten. Kies voor vis zoals zalm, tonijn en makreel om te profiteren van de gezondheidseffecten van vette vis.

Vitamine D

Ook vitamine D kan een positief effect hebben op de ontstekingen die worden veroorzaakt door reumatoïde artritis. Vitamine D wordt door je lichaam aangemaakt als je voldoende in de zon komt. Er zitten ook kleine hoeveelheden in vette vis. Maar je kunt je voorstellen dat reumapatiënten hier in Nederland, zeker in de winter, niet genoeg vitamine D binnenkrijgen.

Daarom raden wij aan om extra vitamine D supplementen te slikken. Vooral gedurende de winterperiode is dit raadzaam, want de dagen zijn kort en we zien (helaas) weinig zon. Overleg met je arts en laat je vitamine D waarde testen om te bepalen welke dosering je nodig hebt.

Bij reuma heeft je lichaam extra vitamines nodig

Let ook goed op je inname van vitamines en mineralen. Bij reuma heeft je lichaam namelijk een hogere behoefte aan energie en vitamines. Dit komt doordat je lichaam constant de ontstekingen probeert te verhelpen, dit kost energie en voedingsstoffen. Eet extra groentes en fruit, maar overweeg ook het gebruik van een multi-vitamine om makkelijk meer vitamines en mineralen binnen te krijgen. Ook hier geldt dat je eerst met je behandelend arts moet overleggen.

Bestaat er een reuma dieet?

Er bestaat helaas geen kant-en-klaar dieet dat je kunt volgen om de klachten bij reuma te verminderen. De relatie tussen reuma en voeding is gronding onderzocht en sommige voedingsstoffen lijken dus een positief effect te hebben. Het effect is echter per persoonlijk verschillend en een specifiek reuma dieet bestaat niet. Het is belangrijk om gezond te eten en bij voorkeur veel groentes, fruit en minimaal twee maal per week vis.

Reuma klachten verminderen met een gezonde leefstijl

Helaas kun je reuma niet voorkomen door gezonder te leven. Je kunt de klachten wel verminderen en het ontstaan van reumatische aandoeningen voorkomen. Rokers blijken namelijk een grotere kans te hebben op het krijgen van reumatoïde artritis. Stoppen met roken is dus een goede stap voor je algehele gezondheid.

Naast gezonder eten is het goed om andere risicofactoren onder controle te houden. Dit zijn bijvoorbeeld overgewicht, overmatig alcohol drinken, hoog cholesterolgehalte en verhoogde bloeddruk. Door meer te bewegen en gezonder te eten kun je deze risicofactoren verminderen.

De informatie in dit artikel is gecontroleerd door Marvin Grouw, voedingsadviseur van gezondheidsplatform Voeding-en-fitness.nl.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.