Acute reuma

Acute reuma is een medische aandoening die vaak tot verwarring leidt vanwege de associatie met chronische reumatische aandoeningen.

Wat is Acute Reuma?

Acute reuma, ook bekend als reumatische koorts, is een inflammatoire aandoening die zich ontwikkelt na een onbehandelde infectie met groep A-bètahemolytische streptokokken, meestal een keelontsteking. Het immuunsysteem reageert op de bacteriële infectie, maar in sommige gevallen kan het leiden tot auto-immuunreacties die de gewrichten, het hart, de huid en het zenuwstelsel aantasten.

Acute reuma

Acute reuma Symptomen

De symptomen van acute reuma variëren, maar de meest voorkomende zijn:

  • Gewrichtspijn en zwelling, vooral in de knieën, ellebogen, enkels en polsen.
  • Koorts en koude rillingen.
  • Hartproblemen, zoals ontsteking van de hartkleppen.
  • Huiduitslag, vaak met een ‘aardbeientong’ bij kinderen.

Het is essentieel om deze symptomen serieus te nemen en onmiddellijk medische hulp in te roepen, omdat onbehandelde acute reuma ernstige complicaties kan veroorzaken.

Diagnose en Oorzaken

Een nauwkeurige diagnose van acute reuma omvat vaak bloedtests, beeldvormende onderzoeken en het evalueren van de medische geschiedenis van de patiënt. Het is belangrijk op te merken dat niet alle streptokokkeninfecties acute reuma veroorzaken; genetische en omgevingsfactoren spelen ook een rol.

Behandelingsopties

  1. Antibiotica: De primaire behandeling is het gebruik van antibiotica om de streptokokkeninfectie te elimineren en verdere complicaties te voorkomen.
  2. Ontstekingsremmers: Om gewrichtsontstekingen te verminderen, schrijven artsen vaak ontstekingsremmende medicijnen voor.
  3. Hartmedicatie: Bij betrokkenheid van het hart kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de hartfunctie te ondersteunen.
  4. Rust en Fysiotherapie: Rust en fysiotherapie kunnen nodig zijn om het herstel te bevorderen en de mobiliteit te behouden.

Preventie van Acute Reuma

Preventie is cruciaal, en dit kan worden bereikt door streptokokkeninfecties tijdig en effectief te behandelen. Regelmatige handhygiëne en het vermijden van nauw contact met besmette personen dragen ook bij aan het voorkomen van deze aandoening.

Conclusie

Acute reuma is een ernstige aandoening die snel en adequaat moet worden behandeld. Door bewustwording van de symptomen, vroege diagnose en effectieve behandeling kunnen de gevolgen van acute reuma worden geminimaliseerd. Het is van vitaal belang om regelmatig medisch advies in te winnen en streptokokkeninfecties serieus te nemen om het risico op deze aandoening te verminderen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.