Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis, ook wel bekend als reuscelarteritis of gigantencelarteritis, is een ontstekingsziekte van de bloedvaten die voornamelijk de middelgrote en grote slagaders aantast. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere volwassenen en kan ernstige complicaties veroorzaken als deze onbehandeld blijft. In dit artikel zullen we de symptomen, diagnostische benaderingen, behandelingsopties, en mogelijke complicaties van arteriitis temporalis bespreken.

Symptomen van Arteriitis Temporalis

Arteriitis temporalis presenteert zich vaak met verschillende symptomen die het gevolg zijn van ontsteking en vernauwing van de slagaders. Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Hoofdpijn: Ernstige, aanhoudende hoofdpijn in de slapen, achterhoofd of boven de ogen.
 • Kaakpijn: Pijn bij het kauwen of praten, met name in de kaakspieren.
 • Visusveranderingen: Wazig zicht, dubbelzien of zelfs plotselinge blindheid, vooral in één oog.
 • Vermoeidheid: Algehele zwakte en vermoeidheid.
 • Gewichtsverlies: Onbedoeld gewichtsverlies kan optreden.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten alle symptomen ervaren, en de ernst van de symptomen kan variëren.

Diagnostische Benaderingen en NHG Richtlijnen

Het diagnosticeren van arteriitis temporalis kan een uitdaging zijn vanwege de diversiteit aan symptomen en de gelijkenis met andere aandoeningen. De Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) heeft richtlijnen opgesteld om artsen te helpen bij het diagnosticeren en behandelen van arteriitis temporalis. Diagnostische benaderingen omvatten vaak:

 • Bloedonderzoek: Het meten van ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP) en bezinkingssnelheid van de erytrocyten (BSE).
 • Biopsie van de temporale slagader: Een weefselmonster wordt genomen en onderzocht op ontstekingscellen.
 • Beeldvormende onderzoeken: Zoals een echografie of MRI om de mate van arteriële ontsteking te beoordelen.

NHG-richtlijnen adviseren een snelle diagnose en behandeling om ernstige complicaties te voorkomen.

Ervaringen en Impact op het Dagelijks Leven

De ervaringen van patiënten met arteriitis temporalis kunnen sterk variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de tijdigheid van de behandeling. Sommige patiënten ervaren een aanzienlijke verbetering van hun symptomen na het starten van de behandeling, terwijl anderen langdurige complicaties kunnen ontwikkelen, zoals gezichtsverlies of zelfs dementie.

Arteriitis Temporalis en Dementie

Er is een verband gesuggereerd tussen arteriitis temporalis en dementie, hoewel de exacte relatie nog niet volledig begrepen is. Sommige studies hebben aangetoond dat arteriitis temporalis het risico op cognitieve achteruitgang kan verhogen, mogelijk als gevolg van de verstoring van de cerebrale bloedtoevoer door ontsteking van de hersenslagaders. Meer onderzoek is nodig om deze associatie te verhelderen.

Risico’s en Complicaties

Arteriitis temporalis kan gevaarlijk zijn vanwege de potentiële complicaties die het kan veroorzaken. Onbehandelde arteriitis temporalis kan leiden tot ernstige problemen zoals:

 • Permanente visusveranderingen of blindheid: Door beschadiging van de oogzenuw als gevolg van verminderde bloedtoevoer naar de ogen.
 • Aorta-aneurysma: Verzwakking en verwijding van de grote lichaamsslagader, wat levensbedreigend kan zijn als het scheurt.
 • Beroerte: Als gevolg van verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

Oorzaken en Behandelingsopties

De exacte oorzaak van arteriitis temporalis is onbekend, maar het wordt verondersteld een auto-immuunziekte te zijn waarbij het immuunsysteem de lichaamseigen weefsels aanvalt. Behandeling van arteriitis temporalis richt zich op het verminderen van ontsteking en het voorkomen van complicaties. Dit kan omvatten:

 • Corticosteroïden: Het gebruik van prednison of een vergelijkbaar medicijn om ontstekingen te verminderen.
 • Immunosuppressiva: Voor patiënten die onvoldoende reageren op corticosteroïden alleen.
 • Lifestyle-aanpassingen: Zoals stoppen met roken en regelmatige lichaamsbeweging om het risico op complicaties te verminderen.

Het is belangrijk voor patiënten om regelmatig contact te houden met hun zorgverleners en eventuele veranderingen in symptomen onmiddellijk te melden.

Conclusie

Arteriitis temporalis is een ernstige aandoening die een vroege diagnose en behandeling vereist om complicaties te voorkomen. Met een tijdige en effectieve behandeling kunnen de meeste patiënten een verbetering van hun symptomen ervaren en het risico op complicaties verminderen. Het is echter essentieel voor zowel patiënten als zorgverleners om zich bewust te zijn van de potentiële gevaren en complicaties van deze aandoening en de nodige stappen te nemen om ze te voorkomen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.