Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma die vaak voorkomt bij mensen met psoriasis.

Psoriasis is een huidaandoening die zich uit in rode, schilferende plekken op de huid. Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis ontwikkelt ook artritis psoriatica. Deze aandoening kan zowel de gewrichten als de huid aantasten en veroorzaakt pijn, stijfheid en zwelling.

Artritis psoriatica kan elk gewricht in het lichaam aantasten. Vaak zijn de handen, voeten, knieën en rug het meest betrokken.

Tofa Predict: onderzoek onder mensen met artritis psoriatica

Het is belangrijk om de ziekte vroeg te herkennen en te behandelen om ernstige schade aan de gewrichten te voorkomen.

Symptomen van artritis psoriatica

De symptomen van artritis psoriatica kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling optreden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Gewrichtspijn en -zwelling
 • Stijfheid, vooral ’s ochtends of na een periode van rust
 • Roodheid en warmte rond de aangetaste gewrichten
 • Vermoeidheid
 • Oogontsteking
 • Pijn en stijfheid in de onderrug en bekken

Een opvallend kenmerk van artritis psoriatica is dat de aandoening vaak asymmetrisch is. Dit betekent dat niet beide kanten van het lichaam even sterk worden aangetast.

Artritis psoriatica darmklachten en nagels

Artritis psoriatica gaat soms gepaard met andere gezondheidsproblemen. Een van deze problemen is darmklachten. Mensen met artritis psoriatica hebben een verhoogd risico op inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Symptomen van deze aandoeningen zijn onder andere buikpijn, diarree en gewichtsverlies. Onderzoek suggereert dat de ontstekingsprocessen die artritis psoriatica veroorzaken, ook invloed kunnen hebben op het spijsverteringsstelsel.

Nagelafwijkingen komen ook vaak voor bij mensen met artritis psoriatica. Dit kan zich uiten in putjes in de nagels, verkleuring, verdikking en het loslaten van de nagel van het nagelbed. Deze symptomen kunnen pijnlijk zijn en het dagelijks leven beïnvloeden. Het is belangrijk om deze nagelproblemen te herkennen als mogelijke aanwijzing voor artritis psoriatica, vooral bij mensen die al psoriasis hebben.

Diagnostiek en behandeling

Het diagnosticeren van artritis psoriatica kan uitdagend zijn, vooral omdat de symptomen sterk kunnen variëren en overlappen met andere vormen van artritis. Een arts zal meestal een combinatie van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvorming (zoals röntgenfoto’s of MRI) gebruiken om de diagnose te stellen.

De behandeling van artritis psoriatica richt zich op het verminderen van de symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Veelgebruikte behandelingen zijn onder andere:

 • Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s)
 • DMARD’s (Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs) zoals methotrexaat
 • Biologische geneesmiddelen die het immuunsysteem beïnvloeden
 • Fysiotherapie om de mobiliteit te behouden en pijn te verminderen
 • Leefstijlaanpassingen, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet

Voor mensen met artritis psoriatica darmklachten kan een nauwkeurige monitoring van hun darmgezondheid essentieel zijn. Het beheersen van inflammatoire darmziekten kan helpen om de algehele gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Het belang van een gezonde levensstijl

Levensstijl speelt een cruciale rol in het beheersen van artritis psoriatica. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Lichaamsbeweging: Regelmatige, milde tot matige lichaamsbeweging kan helpen om de gewrichten soepel te houden en spierkracht op te bouwen. Dit kan ook bijdragen aan het beheersen van lichaamsgewicht, wat belangrijk is omdat overgewicht extra druk op de gewrichten kan zetten.
 • Voeding: Een gezond, uitgebalanceerd dieet kan ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid bevorderen. Sommige mensen met artritis psoriatica hebben baat bij een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren, antioxidanten en vezels.
 • Stressmanagement: Stress kan de symptomen van artritis psoriatica verergeren. Het vinden van manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken, kan de symptomen helpen beheersen.
 • Stoppen met roken: Roken kan de symptomen van artritis psoriatica verergeren en de effectiviteit van behandelingen verminderen. Het stoppen met roken kan een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid.

Het beheren van nagelproblemen kan ook onderdeel zijn van een uitgebreide behandelingsstrategie. Regelmatig nagelverzorging en het vermijden van nageltrauma kunnen helpen om de nagelgezondheid te behouden.

Samenvatting

Artritis psoriatica is een complexe aandoening die zowel de gewrichten als andere delen van het lichaam, zoals de nagels en de darmen, kan aantasten. Vroege diagnose en een holistische benadering van de behandeling kunnen helpen om de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen. Door een gezonde levensstijl te handhaven en regelmatig medische zorg te zoeken, kunnen mensen met artritis psoriatica een betere kwaliteit van leven bereiken.

Het begrijpen van de link tussen artritis psoriatica, darmklachten en nagelproblemen kan helpen om een vollediger beeld te krijgen van de impact van deze aandoening en hoe deze het beste kan worden beheerd.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.