Artrose in de Enkel

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met veroudering, kan diverse gewrichten treffen, waaronder de enkel. In dit artikel zullen we ingaan op wat artrose enkel precies is, hoe het ontstaat, welke symptomen het met zich meebrengt, en welke behandelingsopties beschikbaar zijn. We zullen ook verkennen of er specifieke oefeningen zijn die kunnen helpen bij het beheer van deze aandoening.

Artrose enkel

Artrose, ook bekend als gewrichtsslijtage, treedt op wanneer het kraakbeen dat de uiteinden van de botten bedekt, geleidelijk afbreekt. In het geval van de enkel resulteert dit in pijn, stijfheid en verlies van flexibiliteit. De exacte oorzaken van artrose in de enkel kunnen variëren, maar er zijn, net als bij artrose in de voet, enkele veelvoorkomende factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan.

Artrose enkel

Oorzaken van Artrose in de Enkel

Artrose in de enkel kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder:

 1. Veroudering: Het natuurlijke verouderingsproces kan leiden tot slijtage van het kraakbeen in de enkelgewrichten.
 2. Letsel: Eerdere enkelblessures, zoals verstuikingen of fracturen, kunnen het kraakbeen beschadigen en het risico op artrose vergroten.
 3. Overbelasting: Overmatige belasting van de enkel, bijvoorbeeld door overgewicht of langdurige intensieve activiteit, kan de gewrichten doen verslijten.

Artrose enkel symptomen

Het herkennen van de symptomen van artrose in een vroeg stadium is essentieel voor een effectieve behandeling. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Pijn: Pijn in en rond de enkel, vooral na periodes van activiteit.
 2. Stijfheid: Beperkte bewegingsvrijheid en stijfheid in de enkelgewrichten.
 3. Zwelling: Zwelling rond het enkelgewricht als gevolg van ontsteking.

Diagnose en artrose enkel behandeling

Een nauwkeurige diagnose is de sleutel tot effectieve behandeling. Artsen kunnen verschillende diagnostische methoden gebruiken, waaronder röntgenfoto’s en MRI-scans, om de mate van kraakbeenverlies te beoordelen.

 1. Conservatieve Behandelingsopties: a. Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen verlichting bieden. b. Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en kracht van de enkel.
 2. Gevorderde Behandelingsopties: a. Injecties: Het toedienen van corticosteroïden of hyaluronzuur rechtstreeks in het gewricht kan de symptomen verminderen. b. Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie, zoals enkelartroscopie of gewrichtsvervanging, nodig zijn.

Artrose enkel oefeningen

Hoewel het belangrijk is om met een zorgverlener te overleggen alvorens met enige oefenroutine te beginnen, kunnen specifieke oefeningen helpen bij het beheer van artrose in de enkel. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Enkelcirkels: Zittend of liggend, maak cirkelvormige bewegingen met de enkel om de mobiliteit te vergroten.
 2. Tenen optillen: Zittend op een stoel, til langzaam de tenen op en laat ze zakken om de spieren rond de enkel te versterken.
 3. Hiel- en teenwandeling: Loop op je tenen en vervolgens op je hielen om de spieren in de enkel te activeren.

Conclusie

Artrose in de enkel is een complexe aandoening die zorgvuldige aandacht vereist. Een combinatie van medische interventies, conservatieve behandelingen en doelgerichte oefeningen kan bijdragen aan het beheer van symptomen en het behoud van een goede enkelgezondheid. Het raadplegen van een gekwalificeerde zorgverlener is altijd de eerste stap op weg naar een effectieve behandeling.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.