Bacteriële artritis

Bacteriële artritis is een aandoening die snel behandeld moet worden. Deze infectie kan leiden tot permanente gewrichtsschade.

Wat is bacteriële artritis?

Bacteriële artritis, ook bekend als septische artritis, is een ontsteking van de gewrichten veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dit gebeurt wanneer bacteriën de gewrichtsholte binnendringen en zich vermenigvuldigen. Meestal gebeurt dit via de bloedbaan. Maar soms kan het direct in het gewricht terechtkomen door een verwonding of medische procedure.

Symptomen van bacteriële artritis

Hoe herken je bacteriële artritis? De symptomen zijn vaak plotseling en ernstig. Pijn en zwelling in het aangedane gewricht zijn de meest voorkomende tekenen. Daarnaast kunnen koorts en koude rillingen optreden. Soms zijn er ook rode, warme plekken rond het gewricht. Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij deze symptomen. Waarom? Omdat snelle behandeling noodzakelijk is om schade te voorkomen.

Risicofactoren

Wie loopt risico op bacteriële artritis? Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem of bestaande gewrichtsproblemen. Ook ouderen en mensen met diabetes zijn kwetsbaarder. Daarnaast kunnen bepaalde medische ingrepen, zoals gewrichtsprotheses, het risico verhogen. Hieronder een opsomming van risicofactoren:

  • Verzwakt immuunsysteem
  • Bestaande gewrichtsproblemen
  • Ouderdom
  • Diabetes
  • Gewrichtsprotheses
  • Intravenieuze drugsgebruik

Diagnose en behandeling van bacteriële artritis

Hoe wordt bacteriële artritis gediagnosticeerd? Artsen gebruiken meestal een combinatie van lichamelijk onderzoek, bloedtesten en beeldvormingstechnieken. Soms wordt ook een monster van het gewrichtsvocht genomen om de aanwezigheid van bacteriën te bevestigen.

Behandeling begint vaak met antibiotica om de infectie te bestrijden. Welke antibiotica worden gebruikt? Dat hangt af van het type bacterie. Soms is een operatie nodig om geïnfecteerd weefsel te verwijderen. Ook kan het gewricht gespoeld worden om de bacteriën weg te spoelen.

Preventie en nazorg

Kun je bacteriële artritis voorkomen? Hoewel het niet altijd te voorkomen is, zijn er maatregelen die het risico kunnen verminderen. Goede hygiëne bij wonden en operaties is cruciaal. Ook het snel behandelen van infecties elders in het lichaam kan helpen. Daarnaast is het belangrijk om bij gewrichtspijn snel medische hulp te zoeken.

Nazorg is ook essentieel. Na de behandeling is fysiotherapie vaak nodig om het gewricht weer volledig te laten herstellen. Regelmatige controle bij de arts zorgt ervoor dat eventuele problemen snel worden opgemerkt en behandeld.

Bacteriële artritis is een ernstige aandoening die snelle en adequate behandeling vereist. Door de symptomen te herkennen en tijdig medische hulp te zoeken, kan permanente schade aan de gewrichten vaak worden voorkomen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.