Enthesitis en aanhechtingspijn

Enthesitis is een aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en pijn op de plaatsen waar pezen en ligamenten aan het bot hechten. Deze aandoening kan aanzienlijk ongemak veroorzaken en het dagelijks leven van mensen beïnvloeden, vooral degenen die regelmatig actief zijn. Hier zullen we de oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingsopties van enthesitis bespreken, evenals enkele tips voor het beheren van aanhechtingspijn.

Oorzaken van Enthesitis:

Enthesitis kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Overmatige belasting: Herhaalde spanning op pezen en ligamenten als gevolg van herhaalde bewegingen of intense fysieke activiteit kan leiden tot ontsteking.
 • Auto-immuunziekten: Aandoeningen zoals artritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica en reactieve artritis kunnen het immuunsysteem aanzetten tot het aanvallen van gezond weefsel, wat ontsteking en pijn veroorzaakt.
 • Infecties: Bepaalde bacteriën kunnen infecties veroorzaken die enthesitis kunnen uitlokken.

Pijn in aanhechtingen spieren en pezen

De symptomen van enthesitis kunnen variëren afhankelijk van de ernst en locatie, maar kunnen onder meer omvatten:

 • Pijn: Pijn op de plaatsen waar pezen en ligamenten aan het bot hechten is het meest voorkomende symptoom.
 • Stijfheid: Stijfheid in de gewrichten, vooral na periodes van rust of inactiviteit.
 • Zwelling: Zwelling en gevoeligheid op de aanhechtingspunten.
 • Beperkte mobiliteit: Verminderde bewegingsbereik in de aangetaste gewrichten.

Diagnose van Enthesitis:

De diagnose van enthesitis kan worden gesteld door een combinatie van medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en beeldvormende onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, MRI of echografie, om ontstekingen en veranderingen in de aanhechtingspunten te detecteren.

Behandelingsopties:

De behandeling van enthesitis is gericht op het verminderen van ontstekingen, het verlichten van pijn en het verbeteren van de functionaliteit. Enkele veelgebruikte behandelingsopties zijn:

 • Medicatie: Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), corticosteroïden en immunosuppressiva kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen.
 • Fysiotherapie: Gerichte oefeningen kunnen de kracht en flexibiliteit van de aangetaste spieren en pezen verbeteren.
 • Rust en Activiteitsaanpassingen: Tijdelijke rust kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, terwijl het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, zoals herhaalde bewegingen, kan helpen bij het bevorderen van herstel.
 • Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen rechtstreeks in de aangetaste gebieden worden toegediend om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten.
 • Chirurgie: In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om ernstige schade aan pezen en ligamenten te corrigeren.

Tips voor het Beheren van Aanhechtingspijn:

Naast medische behandelingen zijn er enkele levensstijlaanpassingen en zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij het beheren van aanhechtingspijn:

 • Regelmatige lichaamsbeweging: Het uitvoeren van regelmatige, maar niet-overmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het behoud van de mobiliteit en het versterken van de spieren rond de aangetaste gewrichten.
 • Goede houding: Let op een goede houding om overmatige druk op de aanhechtingspunten te voorkomen.
 • Warmte- en koudetherapie: Het afwisselend toepassen van warmte- en koudetherapie kan helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking.
 • Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan de druk op de gewrichten vergroten, dus het handhaven van een gezond gewicht kan de symptomen helpen verminderen.
 • Stressmanagement: Stress kan de symptomen van enthesitis verergeren, dus het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling kan gunstig zijn.

Conclusie:

Enthesitis kan een uitdagende aandoening zijn om mee om te gaan, maar met de juiste diagnose, behandeling en zelfzorgmaatregelen kunnen de symptomen worden beheerd en de kwaliteit van leven worden verbeterd. Het is belangrijk om samen te werken met een medische professional om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat past bij uw individuele behoeften en om regelmatig te controleren op eventuele veranderingen in de symptomen of de voortgang van de aandoening. Met de juiste aanpak is het mogelijk om de controle over enthesitis te krijgen en weer een actief en comfortabel leven te leiden.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.