Ontstekingsreuma

Reuma is een overkoepelende term die verwijst naar verschillende aandoeningen die het bewegingsapparaat aantasten. Onder deze paraplu valt ook ontstekingsreuma, een type reumatische aandoening dat ontsteking veroorzaakt in de gewrichten en omliggende weefsels. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat ontstekingsreuma precies is, de symptomen, mogelijke oorzaken, en de diverse behandelingsmogelijkheden.

Wat is Ontstekingsreuma?

Ontstekingsreuma, ook bekend als inflammatoire artritis, is een groep van aandoeningen die worden gekenmerkt door ontsteking in de gewrichten. Deze ontsteking kan leiden tot pijn, zwelling, stijfheid en verminderde mobiliteit. Enkele van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma zijn reumatoïde artritis, artritis psoriatica en juveniele idiopathische artritis.

Symptomen van Ontstekingsreuma

De symptomen van ontstekingsreuma kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Aanhoudende gewrichtspijn
 • Zwelling en gevoeligheid rondom de aangetaste gewrichten
 • Stijfheid, vooral ’s ochtends of na periodes van inactiviteit
 • Vermoeidheid en algemene malaise
 • Beperkte bewegingsvrijheid van de gewrichten
 • Roodheid en warmte in de aangetaste gebieden

Oorzaken van Ontstekingsreuma

Hoewel de exacte oorzaken van ontstekingsreuma niet volledig begrepen worden, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan en verloop van deze aandoeningen. Genetica lijkt een rol te spelen, aangezien ontstekingsreuma vaak voorkomt in families. Ook auto-immuunreacties, waarbij het immuunsysteem gezond weefsel aanvalt, worden geassocieerd met ontstekingsreuma.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van ontstekingsreuma richt zich doorgaans op het verminderen van ontsteking, het verlichten van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Enkele veelgebruikte behandelingsmogelijkheden zijn:

 • Medicatie: Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), corticosteroïden en ziekte-modificerende antireumatische geneesmiddelen (DMARD’s) worden vaak voorgeschreven om ontsteking te verminderen en symptomen onder controle te houden.
 • Fysiotherapie en oefening: Fysiotherapie kan helpen bij het behouden van mobiliteit en het versterken van de spieren rondom de aangetaste gewrichten.
 • Levensstijlaanpassingen: Het aanpassen van de levensstijl, zoals gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement, kan bijdragen aan het beheersen van ontstekingsreuma.
 • Chirurgie: In gevallen waarin gewrichtsschade ernstig is, kan chirurgische ingreep zoals gewrichtsvervanging noodzakelijk zijn.

Andere Soorten Reuma

Naast ontstekingsreuma zijn er nog andere veelvoorkomende vormen van reuma, waaronder:

 • Artrose: Een degeneratieve gewrichtsaandoening gekenmerkt door kraakbeenslijtage en gewrichtsstijfheid.
 • Spondyloartritis: Een groep van inflammatoire aandoeningen die de wervelkolom en de gewrichten beïnvloeden.
 • Fibromyalgie: Een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen.

Conclusie

Ontstekingsreuma is een complexe groep van aandoeningen die het dagelijks leven van miljoenen mensen wereldwijd beïnvloeden. Hoewel er momenteel geen remedie is voor ontstekingsreuma, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen. Het begrijpen van de symptomen, oorzaken en behandelingsmogelijkheden is cruciaal voor het bieden van de best mogelijke zorg aan mensen die getroffen zijn door deze aandoeningen.

Een andere vorm van ontstekingsreuma is chondrocalcinose.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.