Osteoporose (botontkalking)

Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, wat leidt tot broze en breekbare botten. Dit kan een groot risico vormen voor fracturen, vooral bij ouderen.

Het woord osteoporose komt van het Griekse ‘osteon’ (bot) en ‘poros’ (poreus). De botten worden dus letterlijk poreuzer en zwakker.

Wat is osteopenie?

Osteopenie is een term die vaak voorkomt in gesprekken over botgezondheid. Het is een aandoening waarbij de botdichtheid lager is dan normaal, maar nog niet zo laag als bij osteoporose. Osteopenie kan gezien worden als een voorstadium van osteoporose. Het is belangrijk om osteopenie vroegtijdig te herkennen om verdere botdichtheid verlies te voorkomen.

Het belang van botgezondheid

Botgezondheid is essentieel voor onze algehele gezondheid en mobiliteit. Naarmate we ouder worden, neemt onze botdichtheid van nature af. Bij sommige mensen gaat dit proces echter sneller, wat kan leiden tot osteopenie en uiteindelijk osteoporose. Het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de risico’s en tekenen van deze aandoeningen om tijdig actie te kunnen ondernemen.

Oorzaken van botontkalking

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Genetica speelt een grote rol; als osteoporose in de familie voorkomt, is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkelt. Andere oorzaken zijn hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze bij vrouwen, gebrek aan lichaamsbeweging, en een dieet dat arm is aan calcium en vitamine D.

Preventie en bewustwording is belangrijk!

Preventie van osteopenie en osteoporose begint met bewustwording. Regelmatige lichaamsbeweging, een dieet rijk aan calcium en vitamine D, en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik kunnen helpen om botdichtheid te behouden.

Regelmatige medische controles en botdichtheidsmetingen kunnen helpen om botverlies vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

Meer over osteoporose

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.