Symptomen en gevolgen van osteoporose

Herkennen van botontkalking symptomen

Botontkalking, ook wel osteoporose, heeft vaak weinig tot geen symptomen in de vroege stadia. Dit maakt het een ‘stille’ aandoening die moeilijk te detecteren is zonder medische tests.

Naarmate de ziekte vordert, kunnen symptomen echter duidelijker worden, waaronder rugpijn, verlies van lengte, en een kromme houding.

De impact van osteoporose op de levensverwachting

Osteoporose kan een aanzienlijke invloed hebben op de levenskwaliteit en levensverwachting. Breuken, vooral heupfracturen, kunnen leiden tot langdurige immobiliteit en complicaties zoals infecties en trombose. Dit kan de levensverwachting verlagen, vooral bij oudere volwassenen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om deze ernstige gevolgen te voorkomen.

Hoe beïnvloedt osteoporose het dagelijks leven?

Osteoporose kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Activiteiten die vroeger als vanzelfsprekend werden beschouwd, zoals tillen, dragen, en zelfs wandelen, kunnen een risico op breuken met zich meebrengen. Mensen met osteoporose moeten vaak hun levensstijl aanpassen om vallen en andere blessures te vermijden.

Leeftijd en botdichtheid

Botdichtheid neemt van nature af met de leeftijd. Dit proces begint meestal rond het 30e levensjaar. Bij vrouwen versnelt het verlies van botdichtheid vaak na de menopauze vanwege afname van oestrogeen, een hormoon dat helpt bij het behoud van botdichtheid. Het is belangrijk om de botdichtheid regelmatig te laten controleren, vooral naarmate men ouder wordt.

Preventieve maatregelen voor gezonde botten

Er zijn verschillende manieren om botdichtheid te behouden en botontkalking te voorkomen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen en krachttraining, een dieet rijk aan calcium en vitamine D en K, en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.

Regelmatige controles en overleg met een arts kunnen helpen om de juiste preventieve strategieën te bepalen.

Dexa onderzoek en botdichtheidsmeting

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.