SAPHO

SAPHO is een zeldzaam syndroom en een vorm van reuma. Het staat voor Synovitis, Acne, Pustulose, Hyperostose, en Osteitis.

Het betreft een combinatie van huid- en gewrichtsaandoeningen.

Hoe ontstaat SAPHO syndroom

De precieze oorzaak van SAPHO is nog onbekend. Er zijn verschillende theorieën. Sommige onderzoekers denken aan een auto-immuunziekte. Anderen vermoeden een infectie. Genetische factoren spelen mogelijk ook een rol. Hoewel er nog veel onduidelijkheid is, zien we vaak dat mensen met SAPHO familieleden hebben met soortgelijke klachten.

Symptomen en klachten

SAPHO kent veel verschillende klachten. Een van de meest voorkomende klachten is synovitis. Dit is een ontsteking van het slijmvlies in de gewrichten. Hierdoor ontstaan pijn en zwelling. Daarnaast komen huidproblemen zoals acne en pustels vaak voor. Deze pustels zijn met pus gevulde bultjes.

Ook spierpijn in de borstkas komt vaak voor. Dit komt door ontstekingen in de botten en gewrichten.

Mensen met SAPHO kunnen ook last hebben van hyperostose. Dit is een abnormale verdikking van de botten. Het komt vaak voor in de wervelkolom en het bekken. Osteitis, een ontsteking van het bot, is ook een veelvoorkomend symptoom.

Diagnose van SAPHO syndroom

Het stellen van de diagnose SAPHO is lastig. De symptomen zijn divers en lijken op andere aandoeningen. De arts zal een combinatie van klachten in overweging nemen. Dit gebeurt vaak via beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans. Bloedonderzoek kan ook helpen, maar is niet doorslaggevend.

Een andere belangrijke factor bij de diagnose is het uitsluiten van andere ziekten. Dit proces kan lang duren. Desondanks is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen voor een passende behandeling.

Het verloop van SAPHO

Het verloop van SAPHO is variabel. Sommige mensen hebben milde klachten. Bij anderen zijn de klachten ernstiger. De aandoening kan in periodes komen en gaan. Soms zijn er lange periodes zonder klachten. In andere gevallen zijn de klachten continu aanwezig.

Een relevant voorbeeld is van een patiënt genaamd Janine. Zij kreeg op haar 30e de diagnose SAPHO. Haar klachten begonnen met lichte gewrichtspijn en acne. Na jaren van verschillende doktersbezoeken kreeg ze uiteindelijk de juiste diagnose. Haar klachten kwamen en gingen. Met de juiste behandeling kon ze haar leven redelijk normaal voortzetten.

Behandelingen voor SAPHO

Er zijn verschillende behandelingen voor SAPHO. Helaas is er geen genezing mogelijk. De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten. Vaak worden ontstekingsremmers voorgeschreven. Deze kunnen helpen bij gewrichtspijn en zwelling. Daarnaast kunnen antibiotica helpen bij huidproblemen zoals pustels.

Fysiotherapie kan ook een belangrijke rol spelen. Dit helpt om de mobiliteit te behouden en spierkracht op te bouwen. Sommige patiënten hebben baat bij biologics. Dit zijn medicijnen die de immuunrespons beïnvloeden. Deze worden echter alleen voorgeschreven bij ernstige klachten.

Een overzicht van mogelijke behandelingen:

Tot slot is het belangrijk om een goede arts te vinden. Iemand die bekend is met SAPHO. Dit kan het verschil maken in de kwaliteit van leven. Heeft u last van synovitis of pustels? Aarzel dan niet om medische hulp te zoeken.

SAPHO is een complexe aandoening. Ondanks de uitdagingen zijn er behandelingen die kunnen helpen. Door de juiste combinatie van medicijnen en therapieën kunnen veel patiënten een normaal leven leiden.

Bent u op zoek naar meer informatie over SAPHO syndroom? Neem dan contact op met een specialist.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.