Slijmbeursontsteking bij de hiel

Een slijmbeursontsteking bij de hiel, ook wel bekend als bursitis, is een aandoening waarbij de slijmbeurs in de hiel ontstoken raakt. De slijmbeurs is een met vocht gevulde zak die fungeert als een kussen tussen pezen, botten en spieren om wrijving te verminderen. Wanneer deze ontstoken raakt, kan dit leiden tot pijn, zwelling en beperking van de mobiliteit van de voet.

Oorzaken en risicofactoren

Slijmbeursontsteking in de hiel kan worden veroorzaakt door herhaalde druk of overbelasting van de hiel, zoals bij langdurig staan of lopen op harde ondergronden. Het kan ook optreden als gevolg van trauma, zoals een harde klap op de hiel, of door bepaalde reumatische aandoeningen, waaronder jicht, artritis psoriatica of reumatoïde artritis. Mensen met platvoeten of abnormale voetstructuren lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze aandoening.

Symptomen van slijmbeursontsteking bij de hiel

De symptomen van een slijmbeursontsteking in de hiel kunnen variëren, maar veelvoorkomende klachten zijn onder meer:

  • Pijn aan de achterkant of onderkant van de hiel, vooral bij het lopen of staan.
  • Zwelling rond de hiel.
  • Gevoeligheid bij aanraking.
  • Moeite met het bewegen van de voet.

Diagnose en behandeling

Een arts kan een diagnose stellen door middel van lichamelijk onderzoek en het beoordelen van de medische geschiedenis van de patiënt. Soms kunnen aanvullende onderzoeken zoals een röntgenfoto of een echografie worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en eventuele andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

De behandeling van een slijmbeursontsteking in de hiel kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar kan het volgende omvatten:

  • Rust nemen en de voet ontlasten.
  • Het aanbrengen van ijs op de pijnlijke plek om zwelling te verminderen.
  • Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen om pijn en ontsteking te verminderen.
  • Fysiotherapie om de mobiliteit te verbeteren en de spieren te versterken.
  • Het dragen van aangepast schoeisel of steunzolen om de druk op de hiel te verminderen.

Verband met reumatische aandoeningen

Hoewel een slijmbeursontsteking in de hiel op zichzelf geen specifieke reumatische aandoening is, kan het voorkomen bij mensen die al lijden aan bepaalde vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica of jicht. Het is belangrijk voor mensen met reumatische aandoeningen om alert te zijn op symptomen van slijmbeursontsteking in de hiel en deze te bespreken met hun arts als ze zich voordoen.

Voor meer informatie over gerelateerde reumatische aandoeningen, kunt u terecht op onze websitepagina’s over reumatoïde artritis, artritis psoriatica en jicht.

Een slijmbeursontsteking in de hiel kan een pijnlijke en beperkende aandoening zijn, maar met de juiste diagnose en behandeling kunnen de symptomen worden verlicht en kan het herstel worden bevorderd. Als u vermoedt dat u een slijmbeursontsteking in de hiel heeft, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandelplan. Blijf op de hoogte van uw symptomen en zoek medische hulp indien nodig.

Slijmbeursontsteking in andere lichaamsdelen

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.