slijmbeursontsteking in de bovenarm

Slijmbeursontsteking in de bovenarm, ook bekend als subacromiale bursitis, is een pijnlijke aandoening die de schouder en bovenarm aantast. Deze ontsteking kan leiden tot pijn, zwelling en een beperkte bewegingsvrijheid, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijk worden.

Wat is slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een met vloeistof gevulde zak die fungeert als een kussen tussen botten, pezen en spieren. Deze zakken verminderen wrijving en zorgen voor soepele bewegingen van de gewrichten. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, spreken we van slijmbeursontsteking, wat kan resulteren in pijn en zwelling in het getroffen gebied.

Oorzaken van slijmbeursontsteking in de bovenarm

Slijmbeursontsteking in de bovenarm kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Overbelasting: Herhaalde bewegingen, zoals bovenhandse activiteiten (bijvoorbeeld schilderen of tennis), kunnen de slijmbeurs irriteren.
 2. Blessures: Een directe klap op de schouder of bovenarm kan de slijmbeurs beschadigen en ontsteking veroorzaken.
 3. Slechte houding: Een slechte houding, zoals langdurig gebogen of opgetrokken schouders, kan leiden tot overmatige druk op de slijmbeurs.
 4. Onderliggende aandoeningen: Aandoeningen zoals reumatoïde artritis, jicht of tendinitis kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van slijmbeursontsteking.

Symptomen van slijmbeursontsteking bovenarm

De symptomen van slijmbeursontsteking in de bovenarm kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:

 • Pijn: Pijn aan de buitenkant van de schouder en bovenarm, die erger wordt bij bewegingen zoals heffen of draaien van de arm.
 • Zwelling: Zwelling en gevoeligheid rond de schouder.
 • Beperkte bewegingsvrijheid: Moeite met het volledig heffen van de arm of andere schouderbewegingen.
 • Pijn tijdens de nacht: Pijn die verergert wanneer u op de aangedane schouder slaapt.

Behandeling van slijmbeursontsteking bovenarm

De behandeling van slijmbeursontsteking in de bovenarm hangt af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking:

 1. Rust en immobilisatie: Vermijd activiteiten die de schouder belasten en gebruik indien nodig een schouderbrace of sling.
 2. IJskompressen: Breng ijs aan op het getroffen gebied om pijn en ontsteking te verminderen.
 3. Ontstekingsremmende medicijnen: Medicijnen zoals ibuprofen of naproxen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en zwelling.
 4. Corticosteroïde injecties: In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden in de slijmbeurs worden gegeven om ontsteking te verminderen.
 5. Fysiotherapie: Oefeningen en stretchoefeningen kunnen helpen bij het herstellen van de mobiliteit en het versterken van de spieren rond de schouder.
 6. Chirurgie: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de ontstoken slijmbeurs te verwijderen.

Andere vormen van reuma

Naast slijmbeursontsteking zijn er verschillende andere vormen van reuma die gewrichten en omliggende structuren kunnen aantasten:

 • Reumatoïde artritis: Een auto-immuunziekte die chronische ontsteking van de gewrichten veroorzaakt, wat leidt tot pijn, zwelling en uiteindelijk gewrichtsschade.
 • Artrose: Een degeneratieve gewrichtsziekte die wordt gekenmerkt door de afbraak van kraakbeen, wat leidt tot pijn en stijfheid.
 • Jicht: Een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, wat acute pijn en zwelling veroorzaakt, meestal in de grote teen.
 • Tendinitis: Ontsteking van de pezen, vaak veroorzaakt door overbelasting of een blessure, wat kan leiden tot pijn en bewegingsbeperking.

Slijmbeursontsteking in de bovenarm kan aanzienlijk ongemak veroorzaken, maar met de juiste diagnose en behandeling is herstel mogelijk. Als u symptomen ervaart die wijzen op slijmbeursontsteking bovenarm, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Door inzicht te krijgen in de oorzaken, symptomen en behandelingsopties, kunt u proactief omgaan met deze aandoening en uw levenskwaliteit verbeteren.

Vergeet niet dat er verschillende vormen van reuma bestaan, elk met hun eigen unieke kenmerken en behandelingsbehoeften. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose en behandelplan.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.