Wat is jicht?

Jicht is een vorm van reuma, ook bekend als podagra wanneer het de grote teen treft, is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de overmatige ophoping van urinezuur in het bloed. Deze aandoening leidt tot de vorming van urinezuurkristallen in de gewrichten, wat resulteert in acute ontsteking en hevige pijn. Hoewel jicht historisch gezien geassocieerd wordt met welvaart en overmatige consumptie van voedingsmiddelen, kan het ook optreden bij mensen met genetische aanleg of bepaalde medische aandoeningen.

Oorzaken en Risicofactoren

Jicht ontstaat wanneer het lichaam te veel urinezuur produceert of onvoldoende urinezuur uitscheidt. Urinezuur is een natuurlijk bijproduct van de afbraak van purines, stoffen die voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen en in cellen van het lichaam. Wanneer de concentratie urinezuur in het bloed te hoog wordt, kunnen urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten, wat leidt tot ontsteking en pijnlijke symptomen van jicht.

Risicofactoren voor jicht zijn onder meer:

 • Erfelijkheid: Mensen met een familiegeschiedenis van jicht lopen een hoger risico op het ontwikkelen van de aandoening.
 • Dieet: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees, zeevruchten en bepaalde dranken, kunnen het risico op jicht verhogen.
 • Overmatig alcoholgebruik: Alcohol, vooral bier, kan het risico op jicht verhogen omdat het de urinaire uitscheiding van urinezuur vermindert.
 • Overgewicht: Overgewicht kan leiden tot een verhoogde productie van urinezuur en een verminderde uitscheiding ervan, waardoor het risico op jicht toeneemt.
 • Bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen, zoals diuretica, kunnen het risico op jicht verhogen door de urinaire uitscheiding van urinezuur te beïnvloeden.

Symptomen en Diagnose van jicht

De symptomen van jicht zijn vaak plotseling en kunnen ernstig zijn. Typische symptomen zijn onder meer:

 • Intense gewrichtspijn: Meestal treft jicht één gewricht, vaak de grote teen, en veroorzaakt het intense pijn, zwelling en roodheid.
 • Ontsteking: Het aangetaste gewricht kan warm aanvoelen en ontstoken zijn.
 • Beperkte mobiliteit: De pijn en zwelling veroorzaakt door jicht kunnen leiden tot beperkte mobiliteit en moeite met lopen.

De diagnose van jicht omvat meestal het nemen van een gedetailleerde medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en aanvullende tests, zoals bloedonderzoek en het onderzoeken van gewrichtsvloeistof onder een microscoop om urinezuurkristallen te identificeren.

Behandeling en Management

De behandeling van jicht is gericht op het verlichten van symptomen, het voorkomen van acute aanvallen en het verminderen van de frequentie van toekomstige aanvallen. Dit kan omvatten:

Medicatie

 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen en pijn te verminderen tijdens een jichtaanval.
 • Colchicine is een ander medicijn dat kan worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en de duur van een jichtaanval te verkorten.
 • Corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven voor mensen die geen NSAID’s of colchicine verdragen.

Levensstijlveranderingen

 • Dieet: Het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees en zeevruchten, kan het risico op jichtaanvallen verminderen.
 • Gewichtsbeheersing: Het handhaven van een gezond gewicht kan de urinaire uitscheiding van urinezuur bevorderen en het risico op jicht verminderen.
 • Beperking van alcoholgebruik: Het verminderen van de consumptie van alcohol, vooral bier, kan het risico op jicht verminderen.

Natuurlijke Remedies tegen jicht

 • Cashewnoten en jicht: Hoewel cashewnoten matige hoeveelheden purines bevatten, zijn er geen directe studies die hun relatie met jicht aantonen. Het is echter verstandig om ze met mate te consumeren.
 • Jicht pijn verlichten: Naast medicatie kunnen warme en koude kompressen op het aangetaste gewricht worden aangebracht om pijn en ontsteking te verlichten.
 • Jicht en vermoeidheid: Jichtaanvallen kunnen vermoeidheid veroorzaken als gevolg van de pijn en ontsteking die ze veroorzaken. Voldoende rust en slaap zijn belangrijk tijdens een aanval van jicht.

Andere Overwegingen

 • Tophi: Bij langdurige, onbehandelde jicht kunnen zich tophi vormen, ophopingen van urinezuurkristallen onder de huid. Deze kunnen leiden tot chronische pijn en misvorming van de aangetaste gewrichten.
 • Pseudo jicht: Hoewel vergelijkbaar met jicht, wordt pseudo jicht veroorzaakt door de afzetting van calciumkristallen in de gewrichten. De behandeling kan verschillen van die van jicht.
 • Jicht en Cola Light: Cola light is geassocieerd met een verhoogd risico op jichtaanvallen vanwege het gehalte aan kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, die het urinezuurgehalte kunnen verhogen.

Jicht en Alcohol: Een Beladen Relatie

Alcoholconsumptie en jicht hebben een complexe relatie die teruggaat tot de oudheid. Historisch gezien werd jicht vaak geassocieerd met overmatige alcoholconsumptie, vooral van bier, wat leidde tot de term “de ziekte van koningen” vanwege het verband met overvloedige banketten en excessief drinken onder de aristocratie.

Alcohol, met name bier en sterke drank, kan het risico op jicht verhogen om verschillende redenen:

 1. Verhoogd urinezuur: Alcoholgebruik kan de productie van urinezuur in het lichaam verhogen en tegelijkertijd de uitscheiding ervan verminderen. Dit kan leiden tot een verhoogde concentratie van urinezuur in het bloed, waardoor het risico op jicht toeneemt.
 2. Dehydratatie: Alcohol staat bekend om zijn diuretische effecten, wat betekent dat het de urineproductie stimuleert en kan leiden tot uitdroging. Uitdroging kan de concentratie van urinezuur in het bloed verder verhogen, waardoor het risico op jichtaanvallen toeneemt.
 3. Purines: Bepaalde alcoholische dranken, met name bier en sommige sterke dranken, bevatten hoge niveaus van purines, stoffen die worden afgebroken tot urinezuur in het lichaam. Overmatige consumptie van purinerijke dranken kan bijdragen aan een verhoogd urinezuurgehalte en het risico op jicht verhogen.

Hoewel matige alcoholconsumptie mogelijk geen significant effect heeft op het risico op jicht bij sommige mensen, kan overmatig of frequent drinken het risico verhogen, vooral bij personen die al aanleg hebben voor de aandoening.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle soorten alcohol gelijk zijn als het gaat om hun impact op jicht. Bier staat bekend als een van de meest risicovolle dranken vanwege het hoge purinegehalte en het vermogen om de urinezuurconcentratie te verhogen. Aan de andere kant lijken matige consumpties van wijn, vooral rode wijn, minder sterk geassocieerd te zijn met een verhoogd risico op jicht.

Voor mensen die al aan jicht lijden, kan het beperken van alcoholconsumptie een belangrijke stap zijn om aanvallen te voorkomen of te verminderen. Het raadplegen van een arts of een diëtist kan helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd dieet- en levensstijlplan dat rekening houdt met individuele risicofactoren en gezondheidsbehoeften.

Nog meer jicht:

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.