Wat is reuscelarteriitis (RCA)?

Reuscelarteriitis, ook bekend als RCA, is een aandoening die vooral bij oudere volwassenen voorkomt. Deze ziekte veroorzaakt ontstekingen in de slagaders, vooral in de aderen bij de slapen. Deze ontstekingen kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet tijdig worden behandeld.

Wat is reuscelarteriitis?

Reuscelarteriitis is een vorm van aderontsteking. Het treft meestal de grote en middelgrote slagaders. De oorzaak van deze ziekte is nog onbekend. Wellicht speelt het immuunsysteem een rol. Het immuunsysteem valt dan per ongeluk de slagaders aan, wat leidt tot ontsteking. Maar wat zijn de symptomen van reuscelarteriitis?

Symptomen van reuscelarteriitis

De symptomen van RCA kunnen variëren. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Hoofdpijn, vaak aan de zijkant van het hoofd
  • Pijn bij de slapen
  • Kortdurend dubbelzien
  • Pijn in de kauwspieren tijdens het eten
  • Koorts en vermoeidheid

Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij andere ziekten. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Maar wat gebeurt er als reuscelarteriitis niet behandeld wordt?

Gevolgen van onbehandelde reuscelarteriitis

Als RCA niet wordt behandeld, kunnen er ernstige complicaties optreden. Een van de gevaarlijkste gevolgen is een aneurysma aorta. Dit is een verwijding van de aorta, de grootste slagader in het lichaam. Een aneurysma aorta kan leiden tot een gescheurde aorta. Dit is een levensbedreigende situatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Daarnaast kan een gesprongen ader in het oog gevaarlijk zijn. Dit kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Andere mogelijke complicaties zijn beroertes en hartaanvallen. Daarom is het van groot belang om reuscelarteriitis tijdig te herkennen en te behandelen.

Diagnose en behandeling

De diagnose van reuscelarteriitis wordt gesteld op basis van symptomen, bloedonderzoek en een biopsie van de slagader. De behandeling bestaat meestal uit corticosteroïden. Deze medicijnen helpen de ontsteking te verminderen. Vaak worden hoge doses corticosteroïden voorgeschreven, die geleidelijk worden afgebouwd.

Het is belangrijk om de behandeling niet te onderbreken zonder overleg met een arts. Het stoppen van de medicatie kan leiden tot een terugval van de ziekte. Wat zijn de risico’s van de behandeling met corticosteroïden?

Bijwerkingen van de behandeling

Hoewel corticosteroïden effectief zijn bij de behandeling van RCA, kunnen ze bijwerkingen veroorzaken. Deze bijwerkingen zijn onder andere:

Het is belangrijk om regelmatig gecontroleerd te worden door een arts tijdens de behandeling. Zo kunnen eventuele bijwerkingen tijdig worden opgemerkt en behandeld.

Reuscelarteriitis is een ernstige aandoening die snel en effectief behandeld moet worden. De symptomen kunnen variëren, maar hoofdpijn, pijn bij de slapen en kortdurend dubbelzien zijn veelvoorkomend. Onbehandelde RCA kan leiden tot levensbedreigende complicaties zoals een aneurysma aorta of een gescheurde aorta. De diagnose wordt gesteld door middel van bloedonderzoek en biopsie, en de behandeling bestaat meestal uit corticosteroïden.

Ondanks de bijwerkingen zijn deze medicijnen essentieel om de ontsteking te bestrijden en complicaties te voorkomen.

Blijf alert op de symptomen en raadpleeg een arts bij vermoeden van reuscelarteriitis.

Tijdige diagnose en behandeling kunnen ernstige complicaties voorkomen en de levenskwaliteit verbeteren.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.