Wat is SCCH?

Sterno-costo-claviculaire hyperostose (SCCH) is een zeldzame aandoening. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze ziekte inhoudt.

Wat is SCCH precies

SCCH is een chronische botziekte. Deze ziekte veroorzaakt verdikking van het sternum, oftewel het borstbeen. Het is een vorm van hyperostose, wat betekent dat er een abnormale groei van botweefsel plaatsvindt. SCCH valt onder de groep van chronische niet-bacteriële ontstekingen van het bot (CNO). Dit betekent dat het bot ontstoken is zonder dat er een bacteriële infectie aan ten grondslag ligt.

Symptomen van SCCH

De symptomen van SCCH kunnen variëren. Vaak begint het met pijn in het sternum. Deze pijn kan zich uitbreiden naar de ribben en sleutelbeenderen. Naast pijn, kan er sprake zijn van zwelling en roodheid op de aangedane plekken. Sommige patiënten ervaren ook koorts en vermoeidheid. In ernstige gevallen kan de bewegingsvrijheid beperkt raken door de pijn en zwelling.

Een opsomming van de meest voorkomende symptomen:

  • Pijn in het sternum
  • Zwelling en roodheid
  • Uitstralende pijn naar ribben en sleutelbeenderen
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Beperkte bewegingsvrijheid

Diagnose van SCCH

De diagnose van SCCH kan complex zijn. Dit komt doordat de symptomen overeenkomen met andere aandoeningen. Artsen beginnen vaak met een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar zwelling, roodheid en gevoeligheid van het sternum.

Om SCCH te bevestigen, zijn beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, CT-scans en MRI-scans essentieel. Deze technieken tonen verdikking en ontsteking van het bot. Soms wordt een biopsie uitgevoerd om andere oorzaken uit te sluiten.

Behandeling van SCCH

De behandeling van SCCH richt zich op het verlichten van de symptomen. Er is geen genezing voor deze ziekte. Pijnbestrijding is een belangrijk aspect van de behandeling. Hiervoor worden vaak niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) voorgeschreven. In ernstige gevallen kunnen corticosteroïden of immunosuppressiva worden ingezet. Daarnaast kan fysiotherapie helpen om de bewegingsvrijheid te verbeteren en pijn te verminderen.

Leven met SCCH

Leven met SCCH kan uitdagend zijn. Patiënten moeten leren omgaan met chronische pijn en mogelijke beperkingen in hun bewegingsvrijheid. Een multidisciplinaire aanpak is vaak nuttig. Dit houdt in dat verschillende specialisten, zoals reumatologen, fysiotherapeuten en pijnspecialisten, samenwerken om de patiënt zo goed mogelijk te ondersteunen.

Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om de kwaliteit van leven te behouden. Regelmatige controles en aanpassingen in de behandeling kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden. Het is belangrijk voor patiënten om een goede communicatie te onderhouden met hun zorgverleners. Dit helpt om snel in te grijpen bij veranderingen in de symptomen.

SCCH is een complexe en zeldzame ziekte. Het veroorzaakt pijn en verdikking van het sternum en kan leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks leven. Een juiste diagnose en effectieve behandeling zijn cruciaal om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Door een multidisciplinaire aanpak kunnen patiënten beter leren omgaan met deze chronische aandoening. Regelmatige medische controles en aanpassingen in de behandeling helpen om de ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.