Ziekte van Sjögren

De ziekte van Sjögren is een auto-immuunziekte en vorm van reuma die vooral bekend staat om het veroorzaken van droge ogen en een droge mond. Deze ziekte, ook wel bekend als het syndroom van Sjögren, treft voornamelijk vrouwen en kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het vaakst voor bij vrouwen boven de 40. Het is een chronische aandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op de kwaliteit van leven.

Wat is de ziekte van Sjögren ?

De ziekte van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per abuis gezonde cellen en weefsels aanvalt. Bij deze aandoening richt het immuunsysteem zich voornamelijk op de klieren die verantwoordelijk zijn voor de productie van vocht, zoals speeksel- en traanklieren. Hierdoor ontstaan de kenmerkende droge ogen en droge mond, ook wel siccaklachten genoemd.

Naast de speeksel- en traanklieren kunnen ook andere delen van het lichaam worden aangetast, zoals de gewrichten, nieren, lever, longen, huid en zenuwen. De precieze oorzaak van de ziekte van Sjögren is nog onbekend, maar het wordt vermoed dat genetische en omgevingsfactoren een rol spelen.

Syndroom van Sjögren symptomen

De symptomen van de ziekte van Sjögren kunnen variëren van mild tot ernstig en verschillen per persoon. De meest voorkomende symptomen zijn siccaklachten, zoals branderige ogen, een droge keel en een pijnlijke tong. Hier volgen enkele van de meest voorkomende Sjögren symptomen:

Droge ogen

Patiënten ervaren vaak een branderig gevoel, jeuk en het gevoel dat er zand in de ogen zit. Dit kan leiden tot oogirritatie en zelfs beschadiging van het hoornvlies.

Ziekte van Sjögren

Droge mond

Een droge mond kan leiden tot slikproblemen, tandbederf, tandvleesziekten en een pijnlijke tong. Omdat speeksel een belangrijke rol speelt in het beschermen van de mondholte tegen infecties, kunnen patiënten met het syndroom van Sjögren ook last krijgen van frequente mondinfecties.

Droge keel

Een droge keel kan het spreken en slikken bemoeilijken en kan leiden tot heesheid en keelpijn. Sommige patiënten ontwikkelen ook een droge hoest.

Gewrichtspijn en -ontsteking

Veel patiënten met de ziekte van Sjögren ervaren gewrichtspijn en -ontstekingen. Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan de mobiliteit en dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

Vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom bij de ziekte van Sjögren . Dit kan extreem slopend zijn en een grote impact hebben op de kwaliteit van leven.

Sjögren diagnostiek

Het diagnosticeren van de ziekte van Sjögren kan een uitdaging zijn vanwege de variatie en overlap van symptomen met andere aandoeningen. Sjögren diagnostiek omvat een combinatie van klinische evaluatie, laboratoriumtests en beeldvorming. Hier zijn enkele veelgebruikte diagnostische methoden:

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan antistoffen aantonen die vaak aanwezig zijn bij de ziekte van Sjögren , zoals antinucleaire antistoffen (ANA), anti-Ro/SSA en anti-La/SSB. Een verhoogde bezinkingssnelheid en abnormale bloedcellen kunnen ook wijzen op de ziekte.

Schirmer-test

De Schirmer-test meet de traanproductie door een kleine strook filtreerpapier onder het onderste ooglid te plaatsen. De hoeveelheid tranen die door het papier wordt geabsorbeerd, wordt na een bepaalde tijd gemeten. Verminderde traanproductie kan wijzen op de ziekte van Sjögren .

Speekselklierbiopsie

Een speekselklierbiopsie kan helpen bij de diagnose door het aantonen van ontstekingscellen in de speekselklieren. Dit wordt meestal gedaan door een klein stukje weefsel uit de binnenkant van de lip te verwijderen en microscopisch te onderzoeken.

Oogonderzoek

Een oogarts kan speciale kleurstoffen gebruiken om de gezondheid van het oogoppervlak te beoordelen en tekenen van schade door droge ogen te detecteren.

Beeldvorming

Beeldvormingstechnieken zoals echografie of sialografie kunnen worden gebruikt om de structuur en functie van de speekselklieren te evalueren.

Sjogren behandeling

Er is momenteel geen genezing voor de ziekte van Sjögren, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Sjögren behandeling richt zich op het verlichten van siccaklachten en het aanpakken van systemische symptomen.

Kunsttranen en oogdruppels

Voor droge ogen kunnen kunsttranen, oogdruppels en zalven worden gebruikt om de ogen vochtig te houden en irritatie te verminderen. In ernstige gevallen kunnen punctumpluggen worden ingebracht om het afvoeren van tranen te verminderen.

Speekselvervangers en mondhygiëne

Speekselvervangers, kauwgom zonder suiker en frequent water drinken kunnen helpen bij een droge mond. Goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken zijn essentieel om tandbederf en tandvleesziekten te voorkomen.

Medicatie

Verschillende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van de ziekte van Sjögren te beheersen. Ontstekingsremmende medicijnen en immunosuppressiva kunnen helpen bij gewrichtspijn en ontstekingen. Pilocarpine en cevimeline zijn medicijnen die de speeksel- en traanproductie kunnen stimuleren.

Zelfzorg en levensstijl

Zelfzorgmaatregelen en aanpassingen in de levensstijl kunnen een grote invloed hebben op het beheer van de symptomen van de ziekte van Sjögren. Dit omvat het vermijden van rokerige en droge omgevingen, het gebruik van een luchtbevochtiger thuis, en het vermijden van cafeïne en alcohol, die uitdroging kunnen verergeren.

Fysiotherapie en oefeningen

Voor patiënten met gewrichtspijn en -ontsteking kan fysiotherapie nuttig zijn. Oefeningen en stretchoefeningen kunnen helpen de gewrichten soepel te houden en de mobiliteit te verbeteren.

De ziekte van Sjögren is een complexe en vaak onderschatte aandoening die een breed scala aan symptomen kan veroorzaken. Het begrijpen van de Sjögren symptomen, de Sjögren diagnostiek en de beschikbare Sjögren behandeling is cruciaal voor een effectieve beheersing van de ziekte. Hoewel er geen genezing is, kunnen de juiste behandelingen en zelfzorgstrategieën patiënten helpen om een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met zorgverleners om de voortgang te monitoren en behandelingen aan te passen waar nodig. Met de juiste zorg en aandacht kunnen patiënten met de ziekte van Sjögren een bevredigend leven leiden.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.